Thursday, December 4, 2014

Lai..lai...lai..minum lai chi kang..memang puas hati

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Alhamdulillah..dah lama teringin ank buat sendiri air lai chi kang ni..baru kali ini lepas hajat nak buat... memang puas hati sebab boleh minum banyak kali... dan ikut suka nak letak bahan yang kita suka... SENYUM..TAK PERLU KATA APA2.... ada banyak versi resepi yang umi jumpa..dah setealh semak semua resepi tu..umi gabungkan mana yang boleh ikut bahan yang umi ada di dapur kecil umi tu... suami umi suka sangat nak minta buat lagi..lebih2 lagi bila mnum hangat2 tu..sehangat cintaku..cewah...

Sebenarnya bahan2 dalam lai chi kang ini boleh diperlbagaikan ikut citarasa dan bahan2nya mudah dicari di kedai ubat cina. Untuk panduan umi pada masa hadapan, umi masukkan cara dan bahan2 yang umi gunakan...bagi yang belum mencuba..meh la cuba..mesti puas hati...

Lai Chi Kang
oleh : umi dan rujukan dari internet

Bahannya:-
    • Gula batu
    • Biji selasih - umi beli kat tesco..x payah rendam
    • Buah kembang semangkuk - rendam dahulu sehingga kembang dalam air panas
    • Buah pala
    • Kacang
    • Kurma merah kering
    • tanah tanpa kulit goreng
    • Nata de coco
    • Kulat putih (white fungus) - rendam lebih kurang 2 jam dan racik kecil
    • Barli - rebus sehingga lembut
    • Buah laici atau longan
    • Gula kundur
    • Kismis

    Caranya:-
    1. Mula2  rebus buah kurma merah kering bersama-sama daun pandan.
    2. Masukkan gula batu. Apabila gula batu dah larut,perlahankan api. 
    3. Masukkan white fungus,selasih dan buah kembang semangkuk dalam periuk tu.
    4. Kacau la sampai sebati.Padamkan api.
    Cara Hidang;-
    Masukkan bahan yang telah direbus dalam mangkuk. Campurkan buah pala, kacang tanah, nata de coco, barli, gula kundur dan kismis. enak diminum hangat atau sejuk.

      8 comments: