Friday, July 5, 2013

Spaghetti Bolognese semudah 1,2,3....

Assalamualaikum dan selamat tengahari
Dialog iklan TV :-
Wartawan  : Anak2 memang suka masakan kedai?
Ibu             : Memang..mereka lebih selera makan makanan kedai...
Anak          : Saya lebih suka nasi goreng ibu tapi ibu dah lama tak masak...

Haa... apa reaksi kalau macam ni ya... ish, kalau umi mesti terkedu.. yela, kadang2 bila kerja ini... kita sibuk sangat...tapi mulai hari ini (eceh) umi akan berusaha untuk masak walau pun simple... ye la macam spaghetti blognese semudah 1,2,3..Chef Riz tu..hehe...
Lebih seronok tengok reaksi anak2 makan macam ni kan...nak gelak pulak...
Mungkin ramai yang dah tau macam mana nak masak spaghetti ni tapi umi nak kongsikan untuk tatapan bagi yang sudi...hehe...

Resepi :  Spaghetti Bolognese semudah 1, 2, 3...

Bahan-bahan

  • 1 paket spaghetti (San Remo)
  • 1 tin Prego Tradisional
  • 1 tin kecil tomato puree (Kimball)
  • 1 paket daging/ayam cincang (Ramly)
  • 1 labu bawang India - potong dadu (yg wrna kuning tu..kalau tak da..bwg besar pun boleh)
  • 4-5 ulas bawang putih - potong dadu kecil2
  • cendawan butang - hiris nipis2
  • 1 biji tomato - potong dadu
  • lada hitam
  • garam/gula
  • 2-3 sudu tepung jagung
  • minyak masak & air

Cara-cara

  1. Rebus spaghetti dalam air yg mendidih banyak.. masukkan sedikit garam.. minyak masak.. rebus sampai lembut.. lepas tu tos kan air nya.. bilas sekali lalu dengan air sejuk..
  2. Panaskan minyak.. tumis bawang India & bawang putih sehingga kekuningan
  3. Masukkan daging cincang.. goreng sedikit garing.. 
  4. Masukkan sos Prego, tomato puree & air secukupnya.. (air lebih kurang 1 ke 2 tin sos Prego tu).. tunggu mendidih..
  5. Masukkan cendawang butang & tomato..
  6. Masukkan garam secukup rasa....boleh ganti dengan gula.. masukkan lada hitam sesedap rasa.. kalau nak pedas..boleh taruh banyak..
  7. Masukkan air bancuhan tepung jagung untuk pekat kan kuah.. sampai tahap pekat yang dikehendaki..
  8. Rasa.. kalau dah sedapppp.. boleh di hidangkan.. yummy yummy!!

Wednesday, July 3, 2013

Super Moist Eggless Chocolate Cake

Assalamualaikum dan selamat pagi
Apa khabar semua...Jangan jemu ya... umi masih lagi bercerita menu hari lahir keluarga kecil umi yang lepas...kali ini semasa birthday nazirah dan nafiz... umi cuma sempat sediakan kek SMECC je.. resepi dari dayang jack...terima kasih atas perkongsian...
umi buat 2 buku kek sebab risau tak cukup...Alhamdulillah.. dan umi cuma curah ganache dan hias guna edible image barbie untuk nazirah dan ben 10 untuk nafiz... ish, dah tarikh lahir sama...nama pun nak dekat2 kan.. duduk pulak rumah sebelah menyebelah... rancangan Allah memang terbaik...
deko pun tangan keras je la... ikut mana sempat je sebab balik kerja terus deko dan kek dah di masak sebelum tu... dan pukul 8 malam... semuanya bermula... seronok sebab tak pernah buat macam ni..meriah dan semangat kejiranan yang tinggi
 Ramai kan anak2... macam2 ragam dan keletah...
 Birthday Girl & Boy...Nazirah & Nafiz
 Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com

bahan-bahan : loyang 6-7 inci

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko  (DJ guna Cap Kijang)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1  1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung atau mentega cair
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga. 
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak. 
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.
Antara menu yang ada... semuanya sedap2

Tuesday, July 2, 2013

Tiramisu Pandan

Assalamualaikum dan selamat petang
Salah satu menu yang umi buat hari tu... umi buat kek span pandan untuk tiramisu ini...umi guna resepi dari blog Hana... maaf kalau gambar tak cantik sebab umi nak cepat...gambar tiramisu ini dipoting pun tak ada... layan je la ya..hari ini tak boleh celoteh banyak sebab banyak kerja menanti... layan resepi dari hana yang umi campur warna hijau dan aroma pandan je...apa pun, terima kasih Hana atas resepi ini...

Resepi Sponge Cake
Bahan-bahan

  • 150g tepong super fine
  • 150g gula kastor
  • 5 biji telor gred A
  • 1 sudu besar ovalette
  • 80ml air
  • 80ml minyak / mentega cair
  • 1 sudu teh serbuk penaik 
  • pewarna hijau - umi tambah
  • 3 sudu kecil perisa pandan - umi tambah
Cara-cara
  1. satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
  2. perlahankan kelajuan dan masukkan air.pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
  3. tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
  4. sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
  5. bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis.

Resepi Tiramisu

Bahan-bahan
  • 1 biji sponge kek atau apa2 kek- umi gune sponge kek pandan di atas
  • 250g cream cheese
  • 200ml whipping cream
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
  • 1 sudu makan serbuk nescafe
  • serbuk koko untuk hiasan
Cara-cara
  1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
  2. Satukan gula, cheese dan cream.
  3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu.
  4. Potong kek pada 2 bahagian.
  5. Tuang@renjis2kan bancuhan nescafe ke atas kek sehingga kek agak lembab.
  6. Then sapukan adunan cream+cheese tadi atas kek
  7. Susun lagi bahagian yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
  8. kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar.
  9. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya

Happy Birthday My Boys - Kanda & Ahnaf

Asslamualaikum dan selamat petang
Apa khabar semua sahabat umi..hari ini masih lagi bercerita pasal hari lahir..tapi kali ini untuk dua hero keluarga kecil umi... Ahnaf (1hb Julai) dan suami umi pada 29 Jun... kami buat sedikit high tea bersama-sama jiran tetangga umi...sekadar meraikan...dan yang penting untuk mesra bersama jiran..
sambutan ini tak dirancang sebab suami umi telefon dalam pukul 11 lebih semalam dan nak buat dalam pukul 6 petang...Umi cuma buat kek birthday, kek tiramisu dan puding roti bersama sos kastard... jiran umi bawa pelbagai makanan... antaranya cucur jagung, rempeyek, biskut, sumi dan lain2 lagi...dan yang paling istimewa, Teh O yang direneh secara perlahan2 untuk mendapatkan aromanya...
Meriahkan...di pondok ini juga la nazirah dan anak kak su, Nafiz menyambut ulangtahun sebab berkongsi tarikh lahir pada 27hb Jun yang lepas... esok akan umi kongsikan gambar2nya ya... Alhamdulillah.. kuasa Allah dah la rumah sebelah meyebelah, tarikh lahir anak pun sama... perancangan Allah memang terbaik... untuk dua jejaka umi, Selamat Hari Lahir dan semoga Allah merahmati dan memberkati keluarga kita selalu... umi sayang semua...
 Best dengan angin sepoi2 bahasa
 Dua jejaka terengganu mari...
 semangat kejiranan yang utuh
 Senyuman manis...
Kenangan terindah