Assalamualaikum dan selamat pagi
Apa khabar semua sahabat umi? Mesti ada yang merungut sebab umi pagi2 dah cerita pasal kek coklat... kek coklat ini datang dari jauh pulak tu...hehe..nama je jauh tapi bahan2nya masih boleh dapat kat Malaysia ini...umi buat setengah aduanan dari asal... umi buat untuk anak kawan umi yang sebaya dengan ahnaf.. namanya Nur Adni Syafiqah.. harap2 adni suka kek ni... dekonya simple sebab umi tak pandai nak deco cantik2... tengah belajar lagi ni...
Ni pulak hadiah dari nazirah untuk cikgu-cikgunya iaitu Cikgu Tina, Cikgu Wani, Cikgu Jun dan juga Cikgu Maria... seronok sangat bila hajat nak bagi hadiah kepada cikgu tercapai...senyum sampai ke telinga...rasa bangga pun ada la tu... hai nama pun anak2 kan... asal dia bahagia, umi apatah lagi...
Resepi : American Chocolate CakeOleh : http://zachoes.blogspot.com/2011/10/resepi-american-chocolate-cake.html
Loyang 8" bulat ketinggian minima 2"
(bahan di bawah adalah separuh dari resepi asal)
Bahan A:
10g coklat emulco - ku guna 1/2sb coklat emulco + 1/4st coffee emulco
25g serbuk koko
100ml @ 100g air suam
***Bahan di atas dicampur dan diketepikan.
Bahan B:
125g butter- keluarkan 10 minit sebelum mula projek dan potong dadu utk lebih mudah dipukul
150g gula kastor
1/4st garam - boleh abaikan kalau guna butter bergaram
Bahan C:
2 biji telur Gred A
1/2st esen vanila
***Bahan di atas campur dalam satu mangkuk dan pukul sikit dengan garfu untuk sebati. Ketepikan.
Bahan D:
125g tepung superfine - tepung kek pun boleh. Darurat tepung gandum pun boleh cuma tekstur tak sehalus tepung superfine/kek
1/4st soda bikarbonat
1/2st baking powder
***Bahan di atas diayak dalam satu mangkuk besar. Ketepikan.
Cara:
1. Pukul Bahan B hingga kembang, gebu, lemak berkrim dan kelihatan sedikit pucat (ada la dalam 5 minit kot, maksimum speed).
2. Masukkan Bahan C sambil dipukul rata (stage ini adunan akan kelihatan sedikit curdled macam yoghurt).
3. Masukkan Bahan A, diselang selikan dengan Bahan D. Gaul sekata guna mixer (pastikan tepi-tepi mangkuk mixer pun di'scrap' sekali sekala.)
4, Tuangkan campuran dalam loyang dan telah digris dengan butter serta dialas baking paper (ku guna non-stick baking paper dan ia juga digris sedikit dengan butter untuk lebih mudah dikeluarkan nanti).
5. Bakar 180C, 40-50 minit atau hingga lidi dicucuk di tengah kek keluar kering.
6. Sejukkan kek atas redai kek, kemudian hiaskan dengan ganache atau suka hati.
Ganache:
150g whipping cream@fresh cream - ku guna fresh cream, jadi ia manis
150g coklat masakan, dicincang - Dicadang supaya guna semi-sweet atau bittersweet terutama kalau guna fresh cream, sebab keknya ngam-ngam manis, jadi seeloknya topping jangan manis sangat).
***Panaskan whipping cream atas api kecil hingga timbul buih-buih kecil. Tutup api dan masukkan coklat. Kacau hingga coklat cair dan sebati dengan whipping cream. Ketepikan pada suhu bilik sebelum digunakan.
ATAU
***Panaskan whipping cream secara double-boiler, masukkan coklat cincang dan kacau hingga coklat cair. Pastikan air tidak kena pada dasar bekas tersebut. Ketepikan pada suhu bilik sebelum boleh dituangkan atas kek yang telah dibuat crumb-coating (iaitu sapuan nipis menggunakan fresh cream atau buttercream bagi menampakkan permukaan kek kelihatan lebih licin dan sekata).
salam ummi
ReplyDeletekek cantiknya..umi lg rajin dr zila tau..tggu lps brsalin baru leh mkn kek ..adoii rindu dgn kek:)
Salam Zila,
ReplyDeleteumi bukan rajin sangat tapi terapi jiwa...
as-salam siti
ReplyDeletecantiknye kek siti buat tu..mesti anak siti suka kan..
Waalaikumsalam Abg Ady,
ReplyDeletebudak2 memang suka sangat..
Assallamualaikum Umi..
ReplyDeleteSedapnya tgk kek yg disirami dan dibungkus dgn ganache... Hihihii...
Waalaikumsalam Nadz,
ReplyDeleteSemua orang terliur nadz termasuk la umi..apatah lagi anak2