Assalamualaikum dan selamat pagi
Apa khabar semua sahabat umi... semoga semua sihat hendaknya... sekarang ni musim ramai yang batuk, selsema dan demam... jadi minum lah air masak secukupnya.. tapi jika telah sakit, jangan lupa makan ubat dan semoga cepat sembuh... Minggu ini minggu cuti sekolah.. seronok anak2 dapat bercuti seminggu.. mak dan ayah pun tumpang cuti sekali... meluangkan masa untuk anak2 adalah salah satu terapi untuk pembesaran anak2.. anak2 yang penuh kasih sayang....
Seperti biasa bila anak2 ada di rumah, ibu2 pun sibuk sedikit menyediakan juadah kegemaran anak2.. kali ini umi masak Fish & Chip hasil intaian dari blog zachoes... seorang ibu yang hebat memasak.. dan resepi ini telah dicuba oleh ramai termasuk Qaesh Honey... ternyata resepi ini memang kena dengan selera keluarga kecil umi..lain kali nak cuba lagi...selamat mencuba...
Homemade Fish & Chip
Oleh : zachoes.blogspot.com
Bahan untuk diperap:
2 ikan dori sederhana besar
serbuk lada hitam
garam
tepung gandum secukupnya
Cara perap:
1. Basuh ikan dori (atau apa-apa ikan isi putih) bersih-bersih dan keringkan sedikit guna paper towel.
2. Lumurkan dengan serbuk lada hitam dan garam.
3.
Salut tepung gandum secukupnya pada kedua-dua belah ikan (pastikan
tepung disalut betul-betul supaya batter/adunan nanti boleh lekat kat
ikan nanti). Ketepikan.
Bahan batter/adunan:
1C air
1 biji telur
1/4st soda bikarbonat
serbuk kunyit
garam
tepung gandum secukupnya
Cara:
1. Campur kesemua bahan-bahan adunan
hingga sebati dan tidak berketul. Konsistensi yang baik adalah bila
adunan dicedok dengan sudu dan jari dilalukan di belakang sudu tersebut,
ada garisan nyata yang terpisah antara adunan. Lagi pekat adunan, lagi
rangup ikan tu nanti.
2. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Dah panas, celup ikan ke dalam adunan. Perlahan-lahan masukkan ke dalam minyak.
3. Goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan lebihan minyak.
4. Sedia dihidang dengan kentang goreng (ku guna yang segera, malas buat sendiri), coleslaw, lettuce, dan tomato segar.
Jika:
*adunan tak kembang masa goreng, tambah baking soda atau telur.
*ikan lambat masak dan nampak soggy/basah, maknanya minyak tak cukup panas.
*adunan tak lekat pada ikan semasa memasak, ikannya kurang disalut tepung semasa diperap.
Assalam.. Bestnyer dapat makan fish n chip buatan sendiri kann.. Akak mmg suka menu ni.. Mungkin boleh cuba jugak nanti..
ReplyDeleteWaalaikumslm kak shiela,
ReplyDeleteMemang sedap kak...lebih2 lagi buat sendiri..
Assalamualaikum Kak Umi..
ReplyDeleteWahhhh Fish chip..buat sendiri puas hati...Ada masa boleh cuba
Iya saya ada jual bread cone tu...Klu akak berminat, boleh e-mail saya kat sue_nenie@yahoo.com atau boleh gi sini http://katalogkecilsaya.blogspot.com/
Waalaikumsalam Sue,
ReplyDeleteok nnt umi tgk kat blog sue tu...terima kasih
zzzzz2018.8.14
ReplyDeleteugg boots
ralph lauren outlet
canada goose jackets
cheap nhl jerseys
red bottom shoes
nba jerseys
pandora charms
michael kors outlet online sale
air max 90
adidas yeezy
cheap nfl jerseys
ReplyDeleteoff white clothing
balenciaga shoes
nike off white
michael kors outlet
hermes
adidas tubular
cheap jordans
yeezy boost 350 v2
nike huarache
replica bags china AIRZ replica wholesale handbags CLRBV best replica bags online BFSBV
ReplyDeleteread this best replica designer bags more Chrome-Hearts Dolabuy important site replica louis vuitton bags
ReplyDeletego to this web-site dolabuy.su get redirected here replica bags from china try this Dolabuy Prada
ReplyDelete