Wednesday, September 19, 2012

Puding Coklat Penambat Hati

 Assalamualaikum dan selamat tengahari
Mohon ampun kalau sampai kena sengetkan kepala...maklum la pro sangat masukkan gambar...inilah jadinya kan? hehe...dah makan tengahari? kalau sudah, mesti dah kenyang kan? Dah makan desert? kalau dah, boleh la buat masa minum petang... masa petang kan panas, boleh dinginkan tekak dengan sesuatu yang dingin sikit...macam puding Coklat Penambat Hati ni...umi culik resepi dari kak ummi kuantan...cuma bab kuah umi gunakan resepi yang umi selalu guna dan tak guna tepung kastard...kurang sedikit muak sebab pudingnya dah coklat kan....
lagi pun badan pun dah tembam sebab duk makan makanan yang sedap2 je... ikut sedap tekak..hehe...umi buat puding ni special untuk kakak ipar umi yang berkunjung semasa ujung syawal ari tu...umi jadi kan desert disamping brownies lapis cheese kukus dan stew daging... Alhamdulillah semuanya ada 'rasa' sebab takut terkurang rasa...ok la umi mohon kongsikan resepinya kat sini yang kak ummi, kalau ada yang nak kuah yang ada tepung kastard, boleh tengok blog kak ummi kuantan dan umi's style, seperti di bawah...hehe..selamat mencuba...

PUDING COKLAT PENAMBAT HATI
Resepi: Ummi @ HomeSweetHome

Bahan:-
  • 1/2 cawan serbuk koko (akak guna jenama Vouchelle)
  • 190 gm gula pasir
  • 10 gm serbuk agar-agar
  • 900 ml air
  • 1 sudu besar rata tepung kastad
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1/2 tin susu cair
  • 1 biji telor
  • 2 sudu besar mentega
Bahan Kuah Susu:- (resepi umi)
  • 1 tin susu cair
  • 2/3 cawan gula atau umi guna air dalam koktail
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 helai daun pandan - disimpul
  • 1 tin buah koktail

Cara Membuat:-
  1. Dalam periuk, satukan air dan serbuk agar-agar. Masak hingga mendidih.
  2. Masukkan gula pasir dan kacau hingga gula larut.
  3. Sementara agar-agar mendidih, satukan serbuk koko, tepung kastad, telor, susu cair dan esen vanila. Kacau sebati.
  4. Masukkan ke dalam agar-agar tadi dan kacau sekejap hingga kuah nampak mendidih.
  5. Tutup api dan masukkan mentega dan kacau sebati.
  6. Tapiskan dan tuang ke dalam acuan yang telah dibasahkan dengan air terlebih dahulu. Biarkan wap panas hilang dan masukkan ke dalam peti sejuk. Hidangkan sejuk.
  7. Untuk kuahnya....kacau sebati semua bahan kecuali buah koktail, masak sebentar di atas api perlahan sambil dikacau. Bila nampak pekat sikit. Tutup api dan biarkan sejuk sebentar. Sejukkan dan tuang atas puding bersama buah koktail bila hendak dimakan. SELAMAT MENCUBA...!!









No comments:

Post a Comment