Thursday, August 9, 2012

Laksa Johor

Assalamualaikum dan selamat pagi

Pejam celik..pejam celik ... dah hari khamis... apa menu berbuka semalam? umi masak laksa johor...macam orang mengidam plak... punya la nikmat Allah berikan bila dapat makan laksa johor...umi ambil resepi laksa johor ni dari blog kak hana...terima kasih kak hana kerana sudi berkongsi terutamanya sambal belacan yang kick abis...
laksa johor

 bahan sampingan
 Sambal belacan

Jom Cuba : Laksa Johor

Apa yang diperlukan?
  • 1 paket sphagetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)
  • **Bahan A - (direbus dan dimesin - asingkan) **
  • Ikan kembong + ikan parang - 1 kilo (ikan parang optional)
  • udang basah 100gm
  • isi ikan kurau - 20 gram dibakar
  • 1 1/2 paket kecil udang kering 50gm
  • **Bahan B (dimesin)**
  • bawang besar - 3 biji
  • cili kering - 15 tangkai
  • halia - 2 ibu jari
  • lengkuas - 2 ibu jari & kunyit hidup - 2 ibu jari
  • serai - 2 batang diketuk
  • bunga kantan - belah dua *yg nih hana tmbh
  • asam keping - 2 keping
  • santan pekat 1 kotak / lebih
  • 1 paket kerisik
  • 1 paket kecil rempah kari
  • bawang putih -3/4 ulas
  • **Bahan Hias**
  • limau kasturi belah 2 dan buang biji- lemon jer ade
  • timun di racik halus
  • tauge buang ekor (segar) - ngak suka!
  • jeruk chaipo (dihiris kasar / yang sudah siap cincang dalam paket)- xde
  • bawang besar hiris halus
  • lada merah/lada hijau dihiris
  • Daun kesum / daun selasih / daun pudina diracik halus- hana mskkan skali ngan kuah
  • Kicap kipas udang / kicap manis- x ltk
  • ** Sambal Belacan- hana gune resepi hana
  • -lada merah 5/6 biji
  • -Belacan melaka - 30 gram dibakar
  • Bawang Merah 1 biji kecil
Jom Cuba!
  1. rebuskan ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan
  2. **Penyediaan kuah**
  3. Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi
  4. Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit
  5. masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin.
  6. masukkan santan pekat diikuti dengan 2 mangkuk air dan
  7. masukkan asam keping
  8. tambah garam dan gula untuk rasa
  9. masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk
  10. **Sambal belacan**
  11. mesinkan semua bahan dan hidangkan.

3 comments:

  1. salam syg umi,
    mmg fav laksa johor nie..suka buh sambal belacan byk2..bior pedas..heh hehee baru rasa puas hati:)..sedappnya umi.

    ReplyDelete
  2. Salam zila syg,
    mmg sedap kan zila, nk tggu blk johor rasa lmbt lg..so buatsendiri mmg berbaloi

    ReplyDelete