Assalamualaikum dan selamat pagi
Hari ni 16hb Mei merupakan hari guru..umi nak ucapkan terima kasih kepada semua guru di bumi Malaysia...terutamanya adik umi, Norliana Ghani...jasamu guru amat bererti dan tiada yang dapat membalasnya...untuk semua guru
tak lupa juga untuk ila-cheqSue...rakan blogger umi yang merupakan seorang guru yang pandai memasak
Dah sarapan? Alhamdulillah bagi yang dah sarapan..bagi yang belum, jangan sampai masuk angin ya...kerja, kerja juga tapi kesihatan mesti dijaga...pagi ni umi sarapan mee hailam...resepi ni umi ambil dari blog kak sofea iaiti After 6 am
terliur pula tengok gambar dari kak sofea tu..umi pun check la bahan2 yang ada di dapur kecil..cukup semua bahan..apa lagi, operasi buat mee hailam la..kenyang sangat...tak senonoh kan?
ok la, tak payah bebel sangat pagi ni kan..jom la semak apa yang diperlukan untuk masak mee hailam kak sofea yang sedap dan mengiurkan tu...
MEE HAILAM AFTER 6AM
Resepi: Sofea@after6am
Apa yang diperlukan: ( 5 org mkn)
1 bks mee kuning-rendam sekejap dlm air panas & toskan
udang sederhana besar
isi ayam-potong nipis
2 sb lada hitam-tumbuk
2 ulas bwg merah-tumbuk
3 ulas bwg putih-tumbuk
1 kiub pati ayam
4 sb sos tiram
1 sk kicap pekat mee
1 sb tepung jagung-bancuh dgn sedikit air
garam
sayur2an-ikut le nak letak byk mn
bunga kobis
kailan - umi tak letak
carrot
lada capcicum-hijau - umi tak letak
1/2 btg saleri- umi tak letak
tomato
5-6 biji cili padi-ketuk
Bahan tabur:
Bawang goreng
cili merah
daun sup/daun bawang
Jom Cuba!
1. Bersihkan udang, ambil kepalanya-rebus dgn 2 cawan air+garam hingga mendidih. Tapis ambil ainya utk jadikan stok.
2. Panaskan minyak tumis bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan ayam, carrot dan stok udang tadi.
3. Bila mendidih masukkan sos tiram, kiub ayam & kicap pekat.
4. kemudian
masukkan udang dan semua sayur2an. kacau hingga mendidih dan masukkan
mee. Tambahkan air panas jika perlu. Akhir sekali masukkan bancuhan
tepung jagung, kacau rata dan siap utk dihidang!
saya plak yang terliur kak ;)
ReplyDeleteish, susah akak nanti sebab dah abis la...
ReplyDelete