Assalamualaikum dan selamat tengahari
Dah berapa hari umi tak update blog..jenguk tetap jenguk tapi umi sebenarnya kekeringan idea dan disamping mood sedikit jauh dari biasa...ada tugasan penting sedang menanti dan sebagai 'orang baru' ditempat 'baru'...umi masih dalam proses nak menyesuaikan diri...
Cerita pasal tempat baru ni..ada yang seronok dan sebaliknya...yang seronoknya, banyak perkara2 baru yang umi perlu tahu dan ambil tau...'new environment & new commitment'... kiranya anjakan paradigma la untuk umi..hehehe (betul ke ya? main hentam je sebut)..apa pun 'wish me luck' dan doakan umi ya...
Ok la..untuk resepi kek pisang kali ini, hasil umi bongkar kat myresepi...dah lama tak jenguk dan tengok..tapi dah terdesak ni, (konon la)...sebab pisang dah ranum sangat, umi pun selongkar la...cuma nak buat resepi yang best2, pisangnya sejemput je bak kata nenek umi...so cari la resepi yang minimum penggunaan pisangnya...dalam pencarian tu, (ewah)..terjumpa la kek pisang versi kak besah..yang hanya guna blender, lebih cepat dan lebih ringkas...i like..hasilnya pun, umi suka sangat..suami umi memng sangat gemarkan kek pisang...ramai yang dah cuba...dan responnya amat memuaskan hati...eh, apa tunggu lagi, jom semak resepi ni...
Jom Cuba : Kek Pisang Kak Besah
Apa yang diperlukan?
- 3 cawan tepung gandum(300g)
- 2 cawan pisang lecek/lenyek
- 1 1/4 cawan minyak masak(230g)
- 1 cawan gula pasir(200g)
- 4 biji telur
- 1 1/2 sudu besar(11/2 penutup botol soda tu) bicarbonate soda
- secubit garam
Jom Cuba!
- lenyek pisang masak dgn gelas plastik.(jgn di blend,nanti x nampak jalur2/urat2 pd kek = x cantik)
- campurkan bicarbonate soda & lenyek lagi hingga pisang berbuih.(jika soda berketul,ayak dgn penapis teh trus kdlm pisang)
- blend telur & gula (guna blender cili je) hingga berbuih & gula hancur .pastu masukkan minyak & blend dlm 5 saat.lepastu campurkan bahan yg diblend td dgn pisang,gaul dgn senduk akhir sekali campurkan tepung sambil digaul sebati.jgn di blend.guna senduk saja.
- masukkan kedalam acuan yg telah disapu minyak @ majerin, serta telah dipanaskan terlebih dulu. bakar lh dlm suhu 180'c selama lebihkurang 40 mnt.
- yg dlm gambar ni,saya potong semasa masih suam,so x nmpak coraknya.jika dibiar betul2 sejuk @ beberapa jam,kek akn bertambah gelap dgn jalur2 pisang yg ketara....
- selamat mencuba.. insyaallah x kantoi...
as-salam SITI
ReplyDeleteWow, this cake looks so pretty and I am sure is fantastic in taste too. Yum!!!
Waalaikumsalam abg ady,
ReplyDeletetu la kek pisang ni masa tengah bakar pun dah mencabar hidung...alhamdulillah rasanya pun sedap