Assalamualaikum dan selamat pagi
Dah sarapan? Kalau sudah, alhamdulillah...bagi yang belum, jangan abaikan sarapan...mungkin ada yang lewat bersarapan...jangan biar perut tu kosong lama2, takut penyakit lain yang datang..apa pun, ikut la keselesaan dan kesesuaian masing2...
Hari ini pagi2 anak2 umi dah sarapan pulut kuning dan ayam burma, resepi ringkas tapi sedap yang umi ambil dari blog DTS (Dapur Tanpa Sempadan- blog popular tu)... rasanya lain sedikit dan aroma daun pudinanya amat membangkitkan selera..sebenarnya nazirah minta pulut kuning sebab dah lama umi tak buat..jadi umi pun padankan dengan ayam burma..satu kelainan dari biasa...selalu umi padankan dengan kari ayam atau rendang tapi hari ini lain sedikit...Terima kasih En. Mat diatas resepi yang ringkas tapi sedap ni...betul kata En. Mat dan En. Mat cadangkan untuk dimakan dengan nasi panas2..terangkat....apa lagi? semak la resepinya...
Caption : Tengok la anak2 umi yang dah tak sabar nak makan
Jom Cuba : Ayam Burma
Apa yang diperlukan?
- 500 gram ayam, potong pada saiz sederhana, cuci bersih dan toskan*
- 3 camca besar sos tiram*
- 1/2 camca teh serbuk kunyit*(*disatukan, gaul rata dan perap 20 minit)
- 1 camca besar rempah kari daging (mat guna rempah Baba's)
- 1 cawan air
- 1 kiub pati ayam
- 1 biji tomato, belah 4
- 15 helai daun pudina
- Secubit gula
BAHAN KISAR HALUS :-)
- 3 biji cili merah, buang bijinya
- 2 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar
- 1 cm halia
- 1 batang serai, hiris halus
- Satukan bahan kisar halus dengan serbuk kari. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar + serbuk kari tadi hingga harum, masukkan ayam, gaul rata dan masak sekejap hingga ayam kecut. Tuang air, kacau dan masak dengan api sederhana hingga mendidih.
- Masukkan pati ayam (hancurkan) dan secubit gula. Kacau dan masak hingga pekat. Akhir sekali masukkan tomato dan daun pudina, kacau rata, masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat..- umi makan dengan pulut kuning
No comments:
Post a Comment