Assalamualaikum dan selamat malam
Hari ini umi dan nazirah cuba buat roti yang nampak menarik di blog kak nor...tapi umi tak buat bentuk loaf memandangkan umi nak ajar nazirah bulatkan doh roti..kali pertama tapi alhamdulillah memang dia minat dan teruja nak belajar buat...tapi kalau nak buat bentuk loaf, boleh singgah blog kak Nor Secubit Garam
ha..nampak kan bersungguh2 nazirah belajar nak bulat2 kan doh..mula2 umi bagi yang kecil dahulu, bagi practise dulu...bila dah rasa ok, barulah umi bagi doh yang sepatutnya nazirah buat
kiri : perbezaan antara doh ' practise' dan doh yang sebenar
Kanan: doh roti nazirah dah kembang cantik
Ini versi umi plak
lupa umi nak bagi tau rasa roti ni..roti ni lembut dan sedap sangat..suami umi kata lepas ni dah tak payah beli roti kat kedai...buat sendiri lebih baik disamping boleh ajar anak2 belajar masak...jom tengok resepinya pula...
Jom Cuba : Hokkaido Milky LoafApa yang diperlukan?
- 540 gm Bread flour
- 60 gm Cake flour
- 10 gm instant yeast
- 30 gm Milk powder
- 80 gm Sugar
- 9 gm Salt
- 1 large Egg
- 250 gm Fresh milk
- 150 gm Whipping cream
Jom Cuba!
- Mix everything together and mix until a dough forms.
- Knead on speed 4 (Kitchen Aid) for 20 minutes until a smooth, glossy and elastic (It will pass the window pane test) dough is achieved.
- Cover and let dough proof for 1 hour or until doubled.
- Punch down and separate dough into 4 pieces. Make them round and let them rest for 10-20 minutes.
- Roll out dough (like a longish oval) and roll up (like making swiss roll) and place them into a greased pullman tin.
- Let dough rise until 2/3 full. Preheat oven. Brush on egg wash if preferred.
- Bake for 40 minutes or until pan sounds hollow when tapped.
as-salam siti
ReplyDeletegebu2 roti tu..suka sangat tgk roti gebu macam tu..rajinnye anak siti tu..tolong ibu dia..
waalaikumsalam abg ady,
ReplyDeletebest sgt dapat roti yang gebu..harap2 anak siti rajin sampai besar la abg ady..
menariknya..nanti nak gi kedai lah nak beli bahan & try. Kalau sukses nanti saya nak buat entry & link ke blog u boleh? :)
ReplyDeletetapi kalau tak ada buat entry maknanya tak jadik la eksperimen, ie tong sampah aje la yang makan..heheee
Cik Sibuk,
ReplyDeleteInsyaAllah akan jadi..umi dah buat banyak kali dan amat puas hati...link kan tau kalau dah jadi...tak sabar nak tunggu
Salam Kak Umi,
ReplyDeleteKita dah beli bahan, tetiba tengok resepi nak kena pakai tepung kek? Kalau ganti dengan tepung biasa boleh ke? Tepung roti kita ada.
salam cik sibuk,
ReplyDeletemaaf lambat balas..akak deman, akak rasa boleh je...tapi akak tak pernah cuba