Wednesday, October 12, 2011

Masak Lemak Ikan Sayur Kacang

Assalamualaikum dan salam sejahtera

panjang sungguh nama resepi ni kan? tak padan dengan sebenarnya satu resepi ringkas je...resepi mak mertua umi dari terengganu dan kegemaran suami yang umi cintai...tapi mungkin tak 100 percent macam air tangan bonda tercinta tapi iras2 tu ada la....mana boleh lawan air tangan mak mertua umi yang sedap tu kan? derhaka la namanya...satu resepi sempoi tapi lazat dengan curahan kasih sayang..cewah..biasanya ia dipadankan dengan ikan goreng yang digoreng garing dan sambal belacan yang cukup power dan lazat tapi umi belum sempat belajar lagi(terukkan umi ni)....

sambal belacan mak mertua umi memang sedap dan kalau buat berniaga memang laku macam goreng pisang panas...makin bertambah kalau makan dengan nasi panas, ikan goreng dan masak lemak ikan sayur kacang ni....hish terliur pulak rasanya...apa lagi, jom jenguk2 resepinya ya...

Jom Cuba : Masak Lemak Ikan Sayur Kacang

Apa yang diperlukan?
  • 2 ekor ikan kembung - direbus dan diambil isinya
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar
  • 6 batang sayur kacang panjang - dipotong pendek dalam 2inci
  • 2 batang cili merah - dihiris
  • 200 gram santan - umi guna santan kotak je
  • air secukupnya
  • garam secukup rasa

Jom Cuba!

  1. Tumbuk ikan, bawang putih dan bawang besar hingga lumat.
  2. Masukkan bahan tumbuk ke dalam periuk.
  3. Masukkan pula sayur kacang panjang, cili merah dan santan.
  4. Rebus semua bahan diatas api yang perlahan. Tunggu hingga mendidih dan sayur masak sepenuhnya.
  5. Tambah air jika kuah terlalu pekat. Masukkan garam secukup rasa. Biar sebentar, tutup api.
  6. Makanlah bersama ikan goreng dan sambal belacan, pasti terangkat.....

3 comments: