Friday, October 7, 2011

Kek Cawan Mentega Pelangi

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hari ini 7hb Oktober (hari jumaat) genap la kak ummi kuantan 45 tahun...Alhamdulillah, semoga Allah memberi seribu keberkatan dan rahmat kepada kak ummi sekeluarga...kak ummi, menjadi inspirasi dan contoh kepada umi, walaupun berkerja tapi santapan untuk keluarga yang disayangi...ditambah lagi dengan sokongan dan dorongan suami serta anak, menambahkan semangat 'berjuang' di dapur...memang sesuai dengan temo blog kak ummi, HOME SWEET HOME....atau Rumahku Syurgaku...umi doakan kak ummi semakin bahagia dan dilimpahruahkan rezeki kerana sudi berkongsi ilmu walau apa cara sekali pun...Terima kasih Kak Ummi...


umi nak kongsikan satu resepi dari buku variasi cupcakes oleh Nor Aini Adnan iaitu Kek Cawan Mentega tapi olah menjadi warna warni dan jadi lah Kek Cawan Mentega Pelangi...umi olah untuk menarik perhatian anak2 umi kerana rasminya, budak2 sukakan sesuatu yang berwarna warni dan menarik perhatian seperti coklat urai pelbagai warna...terima kasih kepada Nor Aini Adnan untuk resepi yang mudah tapi sedap...umi buat juga untuk dibawa ke rumah makcik umi di kuantan semasa konvo adik bongsu umi di Universiti Malaysia Pahang....umi salinkan resepinya di sini ya...sebagai rujukan bersama



Jom Cuba : Kek Cawan Mentega Pelangi

Apa yang diperlukan?

  • 250 gram mentega
  • 250 gram tepung berserbuk penaik
  • 200 gram gula castor
  • 5 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • beberapa titis pewarna pilihan - umi pilih hijau dna merah (umi tambah)
  • coklat urai pelbagai warna -untuk hiasan(umi tambah)

Jom Cuba!

  1. Pukul mentega dan gula hingga gebu.
  2. Masukkan telur satu per satu berselang seli dengan tepung.
  3. Masukkan esen vanilla dan kacau rata.
  4. Bahagikan kepada 2 bahagian atau mengikut berapa jenis pewarna yang digunakan.
  5. Tuang adunan ke dalam bekas cawan mini dan taburkan coklat urai. (lihat gambar dibawah)
  6. Bakar pada suhu 180 darjah selama 15-20 minit atau sehingga keemasan.
  7. Sejukkan sebelum dihias dengan krim. (umi tak hias sebab dah ok)


3 comments: