Thursday, June 2, 2011

Nasi Ayam Umi dan Ais Ribena

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hari ini umi bawa bekal nasi ayam yang simple versi umi je...masak orang tak ada mood...sebab tak berapa sihat...(orang malas la katakan)...semalam umi cuba mesin ais manual yang baru umi terima...seronok cuma perlu pusingkan pemegangnya..baru test je semalam untuk minum petang..lepas ni boleh la umi buat cendol ke ABC ke...alatnya kat bawah ni...

Umi cuma tuangkan kordial ribena dan letak hirisan strawberi...wala...sedia untuk diminum... nasi ayam pula umi buat paling simple aka malas...ok la...tak nak celoteh banyak2...jom tengok resepinya

Jom Cuba : Nasi Ayam Umi

Apa yang diperlukan?

Bahan A
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 biji bawang besar
  • 2 inci halia

Bahan B
  • Mentega atau minyak sapi untuk menumis
  • 1 liter air
  • 6 ketul peha ayam
  • 2 biji kentang - dipotong dadu
  • 1 batang karot - potong bulat
  • 1 kiub perasa ayam
  • garam secukupnya

Bahan C (bahan perap ayam)
  • 4 sudu besar sos masam manis life
  • 2 sudu besar kicap manis

Bahan D
  • 2 cawan beras - bersihkan dan ditos
  • 1 biji bawang merah - dihiris
  • 1 batang serai - diketuk

Jom Cuba!

Cara (untuk sup)
  1. Kisar / blend semua bahan A dengan air secukupnya.
  2. Panaskan periuk, masukkan mentega / minyak sapi. Setelah minyak panas, tumis bahan A yang telah dikisar. Biar sampai naik bau.
  3. Bila dah naik bau, masukkan air, ayam, kentang dan karot. Bila sudah mendidih dan ayam separuh masak, masukkan kiub ayam dan perasakan garam. Biar semua bahan masak dan tutup api.

Cara (ayam)
  1. Kemudian, keluarkan ayam, toskan dan diperapkan dengan bahan C.
  2. Perap sekurang2nya 1/2 jam. Kemudian ayam boleh digoreng.

Cara (nasi)
  1. Masukkan beras kedalam periuk nasi elektrik.
  2. Ambil sup secukupnya untuk masak nasi. (Ikut sukatan air untuk masak nasi biasa).
  3. Masukkan semua bahan D dan masak nasi seperti biasa.
Hidang lah nasi bersama timun atau salad atau tomato.

3 comments: