Wednesday, June 15, 2011

Marble Choc Cheese Cake & Happy Birthday Najwa

Assalamualaikum & salam sejahtera

Asyik buat kek je kan umi ni...kali ni umi buat kek untuk anak babysitter anak2 umi iaitu Kak Najwa yang ke 23 tahun...Happy Birthday Najwa...untuk hari lahir najwa ni umi buatkan Marble Choc Cheese Cake...nampak tak kek ni gebu sangat...rasa dia pun sedap..apatah lagi bila dicurahkan coklat cair serta di taburkan bintang2 berwarna warni...syok sendiri plak...kek ni bukan macam cheese cake biasa yang umi pernah makan...suami umi pun cakap lain kali boleh la buat lagi....InsyaAllah...ada masa dan rezeki, di izinkan Allah...umi akan buat lagi..resepi ni umi ambil dari blog kak Azlita...blogger masakan yang hasil tangan nya kreatif dan menyelerakan...iaitu blog masam manis...semanis tuannya...resepi asal di sini....ok la jom tengok resepi yang sedap ni


Jom Cuba : Marble Choc Cheese Cake

Apa yang diperlukan?

Bahan A:

  • 250gm mentega
  • 1 1/2 cwn gula halus (gula kastor)
  • 5 biji telor gred A
  • 1/2 cwn serbuk koko *
  • 1 1/2 cwn tepung halus *
  • 2 sudu kecil baking powder * (bahan * diayak bersama)
  • 1 sudu kecil pewarna coklat/coklat emulco
  • 1/4 cwn susu cair

Bahan B:

  • 250 gm cream cheese
  • 3 sudu besar gula halus (gula kastor)
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 biji telor gred A

Jom Cuba!
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Lenser tin berukuran 8x8x3 inci. Alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula hingga putih.
  3. Masukkan telor satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur.
  4. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit, berselang seli dngn susu cair hingga habis.
  5. Gaul rata dengan spatula. Dah siap ketepikan dulu.
  6. Dalam mixing bowl lain yang bersih dan kering, masukkan cream cheese, esen vanila dan gula. Putar hingga sebati.
  7. Masukkan telor dan putar hingga gula hancur dan adunan berkrim.
  8. Tuangkan adunan coklat dalam loyang, ratakan.
  9. Tuang pula adunan cream cheese dan ratakan dan buat selang seli hingga habis.
  10. Tuangkan baki adunan coklat(akhir) dan ratakan.
  11. Bakar pada suhu 160 darjah selama 40 - 45 minit atau hingga masak(ikut oven umi). Sejukkan atas jaringan sebelum dipotong.
  12. Cucuk dngn lidi kecil/btng satay untuk test kek dah masak ke belum....kalau keluar licin bermakna sudah masak. Sekiranya belum masak, tambah sedikit masa lagi.

No comments:

Post a Comment