Pertama kali umi buat donat sebab suami umi kurang gemar tapi yang bestnya resepi donut kak zalin ni(toke kuih tau), suami mi makan sampai 5 ketul...hehe..dia kata tak sedar 'ter'makan banyak..alhamdulillah..boleh la umi buat banyak kali...cuma umi 'fail' bab2 membentuk donut ni..memandangkan cutter tak ada, umi bentukkan je bulat2 dan tanpa buat bulat tengah2..boleh ke panggil donut? entah la..harap2 kak zalin tak marah...untuk hiasan, umi cuma cairkan coklat kompaun perisa stawberi...suami umi suruh buat lagi..apa2 terima kasih kak zalin..jom tengok resepinya...
Jom Cuba: Donat Kak Zalin
Apa yang diperlukan?
- 500gm tepung gandum (lebih bagus cap cempaka)
- 1 biji telur
- 50gm margerin
- 50gm gula
- 1 1/2 sk yis kering
- 1 sk garam halus
- 1 sk baking powder
- 2 sk tepung susu (susu anak umur 1 thn lebih pun boleh)
- 250ml air suam
1.Mula kacau air suam + gula...bila dah larut baru letak yis...
2.Letak tepung dalam mixer 1/2 dulu...pastu letak garam halus.. pastu letak tepung tu habiskan...coz garam tak boleh bercampur dengan yis..nanti adunan tak naik...
3.Pastu letakkan semua bahan...
4.Kalau pakai BM ke, mixer ke...uli 5 minit...
5.Biarkan kembang selama 1 jam
6. Kak ina guna cara bulatkan adunan tu kecik2...susun kat dulang...bila dah kembang sikit baru buat lubang...dah kembang lagi baru la digoreng...kalau nak guna cara tekap pakai tekap donat pun boleh...ikut yang mana senang ok...
Dah jadi, umi tunjuk gambar donat tu kat akak ye..
No comments:
Post a Comment