Tuesday, April 26, 2011

Penne Sardin


Resepi ni umi ambil dari Majalah Rasa yang sama macam entry sebelum ini..resepi dari chef yang sama..tapi kali ini resepinya ialah Penne Sardin...satu resepi yang simple tapi sedap...cuma disebabkan di dapur umi tak ada penne, umi gantikan dengan pasta shape yang lebih warna warni seperti di bawah ni, boleh la menarik minat budak2 makan dan yang penting tak la pedas


tak payah celoteh panjang, jom kita cuba resepi ini...

Jom Cuba : Penne Sardin

Apa yang diperlukan?

  • 800gm penne (direbus & ditoskan)
  • 450gm ikan sardin di dalam tin
  • 2 biji bawang besar – dimayang
  • 4 ulas bawang putih – dimayang
  • 4 biji tomato – dihiris
  • 3 biji cili merah – dipotong serong
  • Air asam jawa secukupnya
  • Garam dan lada sulah secukup rasa
  • Minyak untuk mengoreng dan menumis
  • Daun bawang secukupnya – dihiris (untuk hiasan)

Jom Cuba!

  1. Panaskan minyak tumis bawang besar, bawang putih, tomato dan cili merah sehingga wangi.
  2. Kemudian masukkan ikan sardin dan kacau rata.
  3. Seterusnya masukkan penne dan gaul sebati.
  4. Akhir sekali, perasakan dan masukkan air asam jawa.
  5. Hiasi dengan daun bawang dan sedia untuk dimakan.

No comments:

Post a Comment