Apa yang diperlukan?
- 3 cawan nasi semalam, dileraikan
- 1/4 cawan daun ketumbar, dipotong kecil
- 5 batang baby carrot, didadu kecil
- 1 biji bawang besar, hiris
- 3 ulas bawang putih, cincang halus
- 2 sudu besar daun rosemary
- 1 cawan isi ayam, potong kecil
- 5 biji cili padi, dipotong kecil (jika suka pedas, boleh tambah)
- Sedikit garam
- 1 genggam ikan bilis, digoreng
- Hirisan daun bawang untuk hiasan
- 1 biji telur + sedikit serbuk lada hitam, kacau rata (dibuat dadar, kemudian hiris)
Jom Cuba!
- Panaskan minyak, goreng ikan bilis dan ketepikan.
- Kemudian, dadarkan telur dan hiris bila telah sejuk.
- Dalam kuali lain, panaskan minyak dalam kuali (dalam 2 camca besar). Tumis bawang besar, bawang putih hingga harum.
- Kemudian masukkan lobak merah dan daging ayam dan kacau rata. Biarkan sehingga ayam masak.
- Masukkan pula daun ketumbar, rosemary dan cili padi. Gaul rata. Masukkan garam secukup rasa.
- Masukkan nasi dan gaul hingga rata, tambahkan ikan bilis. Masak sekejap lagi hingga nasi kelihatan sedikit garing.
- Rasa dan jika ok boleh matikan api, tabur dengan hirisan telur dadar dan daun bawang. Hidangkan segera.
Jom Cuba : Sotong Mentega Rangup
Apa yang diperlukan?
- 500 g sotong
- 1 pack tepung gorengan berperisa (mat guna jenama "seri-aji")
- 1 putih telur, dipukul sedikit
- 1 1/2 camca besar mentega
- 1 ulas bawang putih
- Hirisan daun bawang untuk hiasan
- Lada hitam yang baru dikisar secukupnya
Jom Cuba!
- Sotong dicuci bersih, buang kotoran dan potong sederhana besar. Kukus sotong tadi 4 - 5 minit. Sejukkan, kemudian lap kering2 dengan paper towel. Ketepikan.
- Gaul sotong tadi dengan putih telur rata, kemudian taburkan tepung gorengan berperisa dan golek2 kan sotong tadi sehingga semua bersalut rata dengan tepung.Goreng terendam dalam minyak sederhana panas hingga sotong kuning keemasan, angkat dan toskan atas paper towel.
- Dalam kuali yang bersih, cairkan mentega dengan api perlahan dan biar hingga mentega keperangan, masukkan bawang putih dan goreng hingga peerang, masukkan sotong dan gaul rata. Matikan api dan angkat sotong tadi, toskan atas paper towel.
- Alih ke dalam bekas, taburkan dengan lada hitam dan hirisan daun bawang. Gaul rata dan boleh dihidangkan. Nak makan dengan sos pun ok, tak de masalah...
No comments:
Post a Comment