Hai dah besar dah anak dara umi ni...kenapa? tengok la gambar2 kat atas ni...sibuk suruh umi ambil gambar dia..
nazirah : umi amik la gambar akak, akak pakai baju cantik ni
umi : ok, nak amik gambar kat mana?
nazirah : umi..akak nak gambar kat bunga ni..cantik
umi (dalam hati) : hai anak dara ni. yang dia tau 'cantik'...
malam tu umi buat pulut kuning lagi tapi makan dengan kari daging kisar, cepat dimasak dan cepat boleh makan..lebih pulut tu, umi buat bekal ke tempat keje...2 in 1...nak resepi pulut kuning kat sini...
untuk resepi kari daging kisar ada kat bawah ni..dari dapur CMG (asal)
Jom Cuba : Kari Daging Kisar
Apa yang diperlukan?
Bahan Utama:-
1 kg daging lembu
4 biji kentang, belah 4 setiap biji
1 batang lobak merah, dipotong baji
1 biji kelapa, diparut
1 1/2 camca besar kerisik
2 1/2 camca besat serbuk kari daging "Babas"
1 keping asam gelugor
1 camca teh gula melaka
Garam secukup rasa
Bahan Kisar:-
8 ulas bawang merah kecil
4 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
10 - 15 biji cili padi
1 hirisan nipis lengkuas
Bahan2 Tumis:-
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari
4 ulas bawang merah kecil, dihiris halus
2 ulas bawang putih, dihiris halus
Jom Cuba!
- Hiris daging nipis, cuci dan toskan. Tuang 1 cawan air dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk santan no.1. Tuang 1 liter air, ramas dan perah untuk santan no.2. Ketepikan.
- Dalam periuk, panaskan minyak, dan tumis bahan2 tumis hingga wangi. Masukkan bahan2 kisar dan tumis hingga wangi. Masukkan rempah kari daging, gaul rata dan tanbah sedikit air. Goreng rempah hingga pecah minyak. Masukkan daging dan gaul rata, biar 5 minit hingga daging kecut dengan rempah.
- Tuang santan cair dan biarkan mendidih dengan api sederhana hingga daging 3/4 empuk. Masukkan lobak merah, kentang dan kerisik. Masak hingga kentang dan lobak empuk, baru ditambah dengan asam gelugor. Biar mendidih.
- Tuang santan no.1 dan perasakan dengan garam dan gula melaka. Kacau perlahan dan biar mendidih pada api perlahan. Rasa kuahnya, jika ok, boleh dimatikan api dan hidangkan bersama nasi impit, roti jala, roti canai atau apa2 jelah yang anda gemari....
No comments:
Post a Comment