Tuesday, March 8, 2011

Ikan Bawal masak sos


Ni la lunch umi dan famili di hari2 bekerja ni..masakan yang tak pedas sesuai untuk nazirah...ye kalau pedas, kesian plak..makan dengan nasi panas2...alhamdulillah kenyang...ok la jom tengok resepi untuk di cuba...

Jom cuba : Ikan Bawal Masak Sos

Apa yang diperlukan?

  • 1 ekor ikan bawal(sederhana besar)
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 ulas kecil bawang putih
  • 1 sudu besar cili boh
  • sedikit air asam jawa
  • 3 @ 4 sudu mkn sos cili
  • 1 sudu mkn gula
  • 1 gelas air
  • Sedikit garam
  • Sebiji telur yang telah dikocak untuk disalut pada ikan

Jom Cuba!

  1. Ikan bawal dipotong dan direndam dgn air asam jawa utk buang bau hanyir...biar seketika
  2. Kemudian toskan dan letak sedikit garam dan salutkan dengan telur yang telah dikocak.
  3. Goreng ikan tersebut hingga masak.Ketepikan.
  4. Bawang merah dan bawang putih ditumbuk halus.
  5. Panaskan minyak dan tumis cili boh hingga masak atau berubah warna gelap sedikit.
  6. Kemudian masukkan bahan2 yg telah ditumbuk tadi hingga naik baunya..
  7. Kemudian tambahkan air, sos cili dan gula.Gaul hingga sebati...
  8. Setelah menggelegak seketika, masuk bahan perasa dan garam secukup rasa.
  9. Bila kuah sos hampir pekat (jika suka cair, boleh tambah air).
  10. Tutupkan api dan tuangkan kuah ke atas ikan bawal yg telah digoreng.
  11. Siap untuk di makan

No comments:

Post a Comment