Thursday, February 17, 2011

Apam Mekar


Apam mekar ni umi sebab rasa tertarik dengan resepi dari salah satu blogger yang menarik...kak ita punya blog memang menyelerakan...rugi rasa kalau tak cuba..tapi apam umi tak la secantik kak ita..apa pun terima kasih kak ita sebab sudi nak kongsi resepi dengan orang baru macam umi ni...

untuk apam ni umi pilih warna merah, kuning dan hijau...harap-harap nampak menarik...alhamdulillah suami umi puji..kawan-kawan opis pun puji jugak...so lepas ni sapa nak tempah boleh la ya...


Bagi sesiapa yang tak boleh view resepi dari link kat atas, boleh la semak sini ya...

Jom Cuba : Apam Mekar


Apa yang diperlukan?

  • 250 gm tepung gandum
  • 230 gm gula castor
  • 2 biji telur
  • 1 cwn aiskrim soda (minuman bikarbonat)
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 sudu teh ovalette
  • sedikit pewarna kegemaran

Jom cuba!
  1. Pukul telur, gula, esen vanila dan ovallete hingga kembang.
  2. Masukkan tepung dan aiskrim soda secara berselang-seli.
  3. Setelah sebati bahagi kan kepada beberapa mangkuk dan warnakan mengikut citarasa.
  4. Masukkan dalam cup cake dan kukus selama 15 minit.

Nota (dari kak ita) : Pastikan kukus telah betul2 panas dan airnya telah mendidih barulah dikukus supaya apamnyer nanti cantik dan mekar.
(dari saya : kalau nak kembangnya cantik di tengah2, jika guna kukus yang berlubang2 tu, letak apam betul2 di tengah lubang)

No comments:

Post a Comment