Tuesday, February 15, 2011

Aiskrim jagung


Amacam sedap tak nampak aiskrim jagung ni? aiskrim ni umi buat masa malam sebelum maulidur rasul sebab esok suami umi akan pergi berbaris pagi2 lagi...pastu, balik mesti rasa haus dan panas sangat...so ini la umi buat supaya sejuk je hati suami bila sampai ke rumah...semoga ia bukan saja sejukkan kan rasa tekak tapi biar umi jadi penyejuk mata suami jua...amin

Jom Cuba : Aiskrim Jagung

Apa yang Diperlukan?

  • ½ cwn susu cair (boleh tambah ikut selera)
  • ½ cwn susu pekat manis (boleh tambah ikut selera)
  • 2 sudu besar gula (boleh tambah ikut selera)
  • sedikit air (jangan terlalu banyak sebab dah banyak cecair)
  • 1 tin kecil jagung dlm tin (jenis krim)

Jom Cuba!

  1. Masukkan susu cair, susu pekat manis, gula dan air dalam periuk.
  2. Masak hingga didih.
  3. Masukkan jagung jenis krim. Biar didih sebentar.
  4. Tutup api . Biarkan sejuk.
  5. Sediakan acuan kegemaran dan tuangkan cecair jagungyang telah disejukkan tadi.
  6. Masukkan ke dalam peti ais hingga beku.
Nota : suami umi suka makan dengan sos coklat, kekacang atau pisang...sedap..habis licin...

2 comments:

  1. best2.. cm sdap jer.
    bwak opis utk mkn petang best jg nie..
    ha3.. :)

    ReplyDelete
  2. yumy2...
    best ni klu dpt mkn ptang2 kt opis..
    fuh.. xdpt bayangkan ha3...

    ReplyDelete