Wednesday, January 12, 2011

Puding Roti Berkuah


umi buat puding ni untuk bekalan nazirah dan suami, umi pun tumpang sekaki la...jemu rasanya sarapan di kedai...lagi pun saja tukar menu untuk nazirah...kesian kalau makan yang sama je kan? puding roti ni dibuat memandangkan ada lagi roti yang tak habis dimakan...dah tak larat nak sapu jem...lagi satu, fav nazirah adalah apa jua makanan yang ditambah kismis walaupun dia panggil kismis tu 'kurma'..kelakar plak...yang dalam talam tu umi buat masa pak cik umi yang tinggal di sarawak bersama 7 orang anak dia datang ke umah...meriah rasa..tambahan makanan kepada nasi goreng yang umi buat...seronok makan ramai2...bayangkan sepupu umi kan masih sekolah...sekejap je la licin kuih tu...bak kata orang putih 'the more, the merrier'..eceh...

Jom Cuba : Puding Roti Berkuah

Apa diperlukan?

Bahan A

  • 500 ml susu segar/fresh milk
  • 8 keping roti (gardenia/high 5)
Bahan B
  • 4 s/b gula halus
  • 2 s/b butter - cairkan sebentar atas api
  • 2 biji telur ayam
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 s/b tepung jagung
  • 1 s/b serbuk kayu manis/cinnamon powder *(optional)
  • 1 s/b buah pala *(optional)
Bahan C-kuah
  • 1 tin susu cair
  • 2 s/b tepungkastad
  • 2 s/b gula

Jom Cuba!

  1. Hancurkan /koyakkan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam
  2. Kacau dan gaul rata bahan B. Tuangkan ke dalam loyang bersama dgn bahan A yg telah direndam.
  3. Bakar dalam suhu 180'C selama 30 minit/masak. Biarkan sebentar sebelum disejukkan dalam peti sejuk.
  4. Gaulkan bahan sos kastad dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar.
  5. Tuangkan sos diatas puding semasa menghidang.
Resepi asal umi lupa ambil dari mana, kalau tak silap dari Myresepi.com...nanti umi update sumbernya ya...selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment