Senarai Kek Pilihan

Kek memang menjadi kegemaran Anak-anak umi; Umi's Cup Cake.

Pelbagai Jenis Sayuran

Buntu Kadang-kadang memikirkan tapi anak-anak umi mesti makan sayur.

Pelbagai Menu Nasi

Malaysia kaya dengan pelbagai menu nasi...meh tengok yang umi dah cuba

Pelbagai Menu Ayam

Anak-anak dengan ayam memang suka..dan terikut upin ipin...

Pelbagai Menu Roti

Umi paling suka dengan bau roti yang panas-panas...memang suka.

Tuesday, May 7, 2013

Chocolate Bottom Banana Square sooooooo yummy

Assalamualaikum dan selamat pagi
Apa khabar semua sahabat umi yang jauh atau pun dekat... ramai yang telah bekerja hari ini setelah balik kampung menunaikan tanggungjawab sebagai rakyat Malaysia... Tahniah buat yang berjaya dan jangan lupa jalankan tanggung jawab yang telah diamanahkan dengan sebaik mungkin...
Ok la kita tinggalkan isu hangat tu dulu...ini umi nak cerita pasal kek pisang yang amat lazat, enak dan sedap di tekak umi... tak puas makan... kek ni lembut, lemak dan penuh rasa coklat... tak sedar makan punya makan sampai setengah loyang... terima kasih kak Siti Delima atas pengkongsian ini... dah lama nak buat tapi tak berkesempatan... baru2 ni ada pulak pisang dah masak sangat...apa lagi, pucuk di cita, ulam mendatang la... selama ni suami umi suruh buat cekodok pisang tapi umi minta izin nak buat kek Chocolate Bottom Banana Square ni... suami dan anak2 pun suka sangat... dan request nak lagi... balik nanti nak singgah beli pisang...
Tak rugi buat kek ni sebab kelazatannya tak terkata... menyesal sebab lambat buat... walaupun mudah tapi berbaloi2....apa tunggu lagi? Jom beli pisang.... 

Chocolate Bottom Banana Squares
Resipi Olahan : Che CT

Bahan-bahan:
113 gm mentega - dilembutkan
3/4 cawan gula kaster
1 biji telur A - dipukul ringan
1 camca teh esen pisang
1 1/2 cawan pisang masak - dilecek halus
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam
3 sudu besar serbuk koko
1/2 cawan cip coklat
50 gm coklat masakan

Cara-cara:

1. Dalam mangkuk adunan, pukul mentega dan gula hingga berkrim. Tambah telur, esen vanila, pisang lecek dan pukul sebati.
2. Dalam mangkuk yang berasingan, masukkan tepung gandum, baking soda, baking powder, dan garam yang tekah diayak kedalam adunan pisang tadi. Dan gaul rata.
3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian sama rata dan 1 adunan ditambah serbuk koko dan gaul rata. Tuang adunan koko kedalam loyang  9 x 13 inci persegi. Ratakan adunan dengan sudu atau spatula getah. Parutkan coklat masakan diatasnya.
4. Tuang baki adunan plain di atas dan dengan perlahan-lahan ratakan adunan dan taburkan dengan cip coklat atasnya.
5. Bakar pada suhu 180'C selama 30 minit atau sehingga lidi sate keluar bersih kek dah masak. Sejukkan sepenuhnya atas rak dawai dan dipotong 4 persegi.

Friday, April 26, 2013

Simple Tiramisu

 Assalamualaikum dan selamat pagi
Eh..pagi2 lagi umi dah tunjuk sesuatu yang mengemukkan ni...ish...ish..ish.. terukkan umi ni...hehe..Apa khabar semua sahabat umi? Dah sarapan ke belum... ambil lah sarapan walaupun sedikit.. alas perut pun tak mengapa... tak gemuk la..lain la umi ni haa... makan sarapan tak ingat dunia... penuh pinggan...alasan umi, lapor la....hehe...
Hari ini umi nak kongsi resepi Kak Nor secubit garam.... resepi tiramisu simple sebab suami umi suka sangat makan tiramisu malam2... tak puas makan katanya... lagi pun bila balik dari surau malam... makan tiramisu yang dingin di tekak ni memang mengasyikkan... tak sedar dah termakan banyak...dan yang paling best, dah TERtambah lemak yang ada...hehe... yang ini umi tak boleh tolong...sendiri ingat la ya...ok la, meh tengok resepi mudah sangat ni...


Resepi : SIMPLE TIRAMISU  
Oleh :  K.E MyR
sumber: HanaMemories & Kak Nor secubit garam

Bahannya:
1 biji sponge kek atau apa2 kek ~ k.nor guna biskut tiramisu
250ml whipping cream
200ml cream cheese
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan

Caranya:
  1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
  2. Satukan gula, cheese dan cream
  3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
  4. Potong kek pada 2 bahagian
  5. Tuangkan bancuhan nescafe ke atas kek
  6. Then sapukan adunan cream+cheese tadi atas kek
  7. Susun lagi bahagian yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar...
  8. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya...

Thursday, April 25, 2013

Kek Oreo

Assalamualaikum dan selamat tengahari
Apa khabar? hai...hehe..asyik tenggelam dan timbul je umi ni kan... mood kureng sikit sebab idea pun kontang... suka tengok ramai sahabat umi yang banyak idea... seronok duk baca blog orang lain sampai sendiri punya terbengkalai...hehe.. banyak nak ditulis tapi banyak jugak tak kena pada gaya (alasan orang malas..hehe)...
Umi nak kongsikan satu kek yang resepi asalnya di dalam cup tapi umi buat sebuku terus...ha... rajin sangat la tu kan?.. Kek ni sempena hari lahir jiran umi, kak suryati... seronok bila kak su sekeluarga suka makan kek ini... deco pun..macam budak sekolah je kan? tapi budak sekolah sekarang lagi pandai kot... gambar pun ambil masa malam, jadi paham2 je la... umi balik kerja terus buat dan bila suami umi balik solat isyak... minta suami umi hantarkan... anak2 suruh buat lagi sebab tak puas makan..umi dah pernah buat disini dengan topping buttercream....In Sha Allah..semoga dipermudahkan... Nak resepi? Jom tengok kat bawah...

Resepi : Oreo Cupcake (umi buat sebuku kek)
Oleh : Azlita Aziz

Bahannya:

  • 250 gm butter
  • 1 cwn gula
  • 2 cwn tepung naik sendiri - ita guna tepung kek
  • 1 sudu kecil baking powder - tepung dan baking powder diayak
  • 4 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 8-10 keping oreo - kisar halus
Caranya:
  1. Campurkan butter, gula. tepung, baking powder, telur dan esen vanilla dan pukul selama 2 minit. Jangan terlebih pukul ye!
  2. Campurkan oreo dan kacau rata.
  3. Tuangkan adunan dalam paper cup. Susun atas tray
  4. Bakar dalam oven dgn suhu 170C selama 10 - 15 minit atau sehingga masak.

Friday, April 19, 2013

Mini Pavlova


 Assalamualaikum dan Selamat Pagi Jumaat...
Ha... nampak tak wajah nazirah yang seronok sangat dapat menghias buah2 segar atas pavlova tu?.. puas hati sangat bila umi berikan kepercayaan hias pavlova tu... siap bagi arahan lagi, "umi ambil gambar kakak cantik2 tau"... ye la sayang... kamera cap ayam ni..malam pulak tu...cantik sangat la gambarnya... tak pe la, yang penting kakak gembira... adik pun tumpang sekaki... sengih semacam... Alhamdulillah... seronok dapat tengok anak2 membesar depan mata... rezeki yang Allah berikan, tak ternilai...mesti ada yang cakap, macam dia sorang je ada anak kan?... bukan niat umi macam tu... blog ini merupakan kenangan dan diari buat tatapan keluarga kecil umi... walaupun tak sehebat mana... ia tetap bermakna untuk keluarga kecil umi.... khususnya umi...
Resepi mini pavlova ini umi ambil dari blog izah daut.. yang glamour tu... ketinggalan keretapi umi ni kan? umi buat sebab kawan umi teringin nak makan... siapa dia? nak kenal dia? Klik sini! Memandangkan umi pun belum pernah makan dan buat... maka umi pun beranikan diri.. dengan lafaz bismillah dan berdebar...Alhamdulillah jadi juga mini pavlova di dalam cup walaupun ada sedikit rintangan..(rintangan?)...cukup la hanya umi yang tau...hehe... Seronok bila kawan umi kata sedap... pengasuh anak2 umi pun suka... syukur nikmat Allah... maka dengan ini, umi panjang2kan lagi resepi mini pavlova ini...semoga semua mendapat berkat dan manfaat...
Resepi : MINI PAVLOVA
Oleh : izah daut & Kak 1
Bahannya:
200gm telur putih (4biji)
160 gm gula kastor
1/4 sk cream of tartar
2 sk tepung jagung
200 gm whipping cream
buah-buahan segar- strawbery, bluebery, mangga, kiwi, anggur, epal, physais etc
Caranya:
1. Panaskan oven pada suhu 120 C. Alaskan loyang dengan baking paper.
2. Pukul putih teur dm mangkuk yang bersih dan kering hingga putih telur berbuih.Masukkan gula, cream of tartar dan tepung jagung. Putar hingga kental, kembang dan bertanduk.
3. Masukkan adunan dalam piping bag dan picit ke dalam acuan berlubang. Ratakan menggunakan spatula. Angkat acuan perlahan-lahan. Jika tiada acuan lukis bulatan ke atas baking paper dan picit maringue ke dalamnya.
*saya picit je terus ke atas baking paper mengiku size yg diingini. cuma jarakkan antara pav kerana pav akan mengembang sedikit.*boleh tengok teknik memaip meringue di blog kak wan di link atas.
4. Bakar menringue selama sejam dan biarkan meringue sesudah masak selama 30 minit di dalam oven atau hingga sejuk. Permukaan meringue kelihatan retak dan kekuningan.
5. Letakkan whipping cream di atas meringue dan hiaskan dengan buah2an segar.

Thursday, April 18, 2013

Kek Pelangi Chef Izany

Assalamualaikum dan selamat tengahari

Apa khabar semua sahabat umi? Semoga bertambah rahmat dan berkat Allah untuk kita semua...Lama betul umi tak update kan...dah berabuk blog umi ni... Umi tak update bukan apa... umi selesaikan semua kekusutan dan masalah (masalah la sangat...) yang ada satu per satu... Alhamdulillah.. masalah tak kan habis tapi kita usaha untuk yang terbaik semampu kita... walaupun kita buat baik, ramai yang tak suka...itu lumrah, kita hadapi dengan hati yang terbuka... Allah kan ada... in sha Allah... ops membebel pulak umi ni kan...
baca je la...jangan jemu dah la... kalau jemu pun, apa umi boleh buat...hehe... umi nak share kek pelangi Chef yang sedang meningkat naik iaitu Chef Izany yang dikongsikan di dalam facebook beliau... dah dua kali umi buat... satu untuk mak cik umi dan satu lagi masa adik umi datang ke rumah bulan lepas...ish..ish...ish..lama dah kan?... tu la, itu namanya rajin sangat la meng'update' blog..hehe..
Yang menariknya kek pelangi chef izany ni...penyediannya mudah dan penggunaan warnanya menarik perhatian... terutamanya anak2... ibu2 yang bekerja pun sempat buat... air tangan ibu kan sedap... walaupun tanpa topping pun sedap...umi mungkin akan buat kerap untuk kunjugan tetamu..kalau tak percaya, cubalah.... ANDA PASTI SEHEBAT CHEF...walaupun bukan master chef..hehe...selamat mencuba tau...kepada chef izany, terima kasih atas perkongsian dan izinkan umi panjang2... semoga beroleh berkat..amin
Resepi : Kek Pelangi Chef Izany
Oleh : Chef Izany Masterchef

Bahannya :
220 gm tepung kek
250 gm mentega
200 gm gula kastor
5 sudu besar susu full milk dutch lady
1 sudu kecil esen vanilla
4 biji telur gred A
Pewarna kuning, hijau dan merah
1 sudu kecil baking powder (diayak bersama tepung kek)
Acuan bulat 8 inci
Caranya :
  1. Gris acuan dengan mentega. Panaskan ketuhar dengan suhu 180 darjah celcius.
  2. Pukul mentega dan gula dengan kelajuan sederhana sehingga kembang dan putih.
  3. Perlahankan kelajuan dan masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sebati.
  4. Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit sambil dikacau.
  5. Masukkan susu dan esen vanilla . Gaul rata. 
  6. Bagikan kepada 3 bahagian. Warnakan merah, kuning dan hijau.
  7. Ambil 1 senduk aduanan kuning dan letakkan dibahagian tengah acuan.
  8. Kemudian ambil 1 senduk aduanan merah dan tompokkan diatas yang kuning tadi. Akhir sekali aduan hijau. 
  9. Ulangi proses sehingga habis.
  10. Goyangkan aduanan supaya rata.
  11. Bakar selama 30 minit sahaja.
  12. Cucuk dengan garfu, jika licin maka telah masak.

Wednesday, April 3, 2013

Allahuakbar... Alhamdulillah

Assalamualaikum dan selamat pagi
Alhamdulillah.. Syukur pada-Mu Ya Allah... Tak terkata semakin indahnya nikmat dan rahmat yang Allah berikan kepada keluarga kecil umi ini terutamanya Mohammad Ahnaf bin Mohd Khairolden.. bila dua orang doktor pakar menyampaikan khabar yang tak dapat dinilaikan dengan kata-kata... Khabar mengenai penyakit ahnaf seperti di sini...

Doktor dari JABATAN PEMBEDAHAN AM, HOSPITAL SULTANAH NUR ZAHIRAH KUALA TERENGGANU, JALAN SULTAN MAHMUD,20400 KUALA TERENGGANU, NO.TEL: 09-6212121  FAX: 09-6221820, 09-6227139 iaitu Dato' Dr Hj Abdul Jamil bin Abdullah (Ketua Jabatan) drajamil@hsnzkt.gov.my memberitahu bahawa ahnaf tak perlu dibedah kerana horseshoe kidney ini adalah sesuatu yang biasa dan yang paling penting, ahnaf tidak sakit... ia satu pemberian Allah dan hikmah disebalik semua ini, umi dan keluarga dapat tau yang ia sesuatu yang istimewa... insan terpilih dalam setiap 500 orang...Alhamdulillah dan terima kasih atas doa semua keluarga dan sahabat umi's cup cake... Hanya Allah yang dapat membalasnya...



Monday, March 25, 2013

Homemade Fish & Chip

Assalamualaikum dan selamat pagi
Apa khabar semua sahabat umi... semoga semua sihat hendaknya... sekarang ni musim ramai yang batuk, selsema dan demam... jadi minum lah air masak secukupnya.. tapi jika telah sakit, jangan lupa makan ubat dan semoga cepat sembuh... Minggu ini minggu cuti sekolah.. seronok anak2 dapat bercuti seminggu.. mak dan ayah pun tumpang cuti sekali... meluangkan masa untuk anak2 adalah salah satu terapi untuk pembesaran anak2.. anak2 yang penuh kasih sayang....
Seperti biasa bila anak2 ada di rumah, ibu2 pun sibuk sedikit menyediakan juadah kegemaran anak2.. kali ini umi masak Fish & Chip hasil intaian dari blog zachoes... seorang ibu yang hebat memasak.. dan resepi ini telah dicuba oleh ramai termasuk Qaesh Honey... ternyata resepi ini memang kena dengan selera keluarga kecil umi..lain kali nak cuba lagi...selamat mencuba...
Homemade Fish & Chip
Bahan untuk diperap:
2 ikan dori sederhana besar
serbuk lada hitam
garam
tepung gandum secukupnya

Cara perap:
1. Basuh ikan dori (atau apa-apa ikan isi putih) bersih-bersih dan keringkan sedikit guna paper towel.
2. Lumurkan dengan serbuk lada hitam dan garam.
3. Salut tepung gandum secukupnya pada kedua-dua belah ikan (pastikan tepung disalut betul-betul supaya batter/adunan nanti boleh lekat kat ikan nanti). Ketepikan.


Bahan batter/adunan:
1C air
1 biji telur
1/4st soda bikarbonat
serbuk kunyit
garam
tepung gandum secukupnya

Cara:
1. Campur kesemua bahan-bahan adunan hingga sebati dan tidak berketul. Konsistensi yang baik adalah bila adunan dicedok dengan sudu dan jari dilalukan di belakang sudu tersebut, ada garisan nyata yang terpisah antara adunan. Lagi pekat adunan, lagi rangup ikan tu nanti.

2. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Dah panas, celup ikan ke dalam adunan. Perlahan-lahan masukkan ke dalam minyak.

3. Goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan lebihan minyak.

4. Sedia dihidang dengan kentang goreng (ku guna yang segera, malas buat sendiri), coleslaw, lettuce, dan tomato segar.

Jika:
*adunan tak kembang masa goreng, tambah baking soda atau telur.
*ikan lambat masak dan nampak soggy/basah, maknanya minyak tak cukup panas.
*adunan tak lekat pada ikan semasa memasak, ikannya kurang disalut tepung semasa diperap.

    Wednesday, March 20, 2013

    Tanda Kasih Sayang Allah

    Assalamualaikum dan selamat petang

    “Dengan Nama Allah s.w.t. Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani”

    Alhamdulillah wa syukrillah. Lega rasanya apabila masih boleh menulis di blog ini lagi setelah seminggu dalam gundah gulana. Rindu sangat-sangat perasaan untuk menulis sesuatu di sini... Ada sesuatu yang mahu umi kongsikan bersama dengan sahabat umi sekalian mengenai Tanda Kasih Sayang Allah pada keluarga kecil umi ini...

    Allah ta’ala berfirman:

    “Dan sungguh Kami benar-benar akan menguji kamu dengan sedikit rasa takut,
    kelaparan, dan kekurangan harta, hilangnya jiwa, dan sedikitnya buah-buahan. Maka
    berikanlah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar. Iaitu orang-orang yang
    apabila ditimpa musibah mereka mengatakan; Sesungguhnya kami ini milik Allah dan
    kami akan kembali kepada-Nya. Mereka itulah orang yang mendapatkan ucapan salawat
    dari Rabb mereka dan curahan rahmat, dan mereka itulah orang-orang yang
    mendapatkan petunjuk.” (Surah al-Baqarah : 155-157).

    Sabda nabi saw yang juga menyebut:

    “Tidaklah ada suatu musibah yang menimpa seorang muslim melainkan Allah akan
    menghapuskan dosa dengannya walaupun duri yang menusuk badannya.”
    (Imam al-Bukhari dan Muslim).
    Allah menguji hambaNya mengikut kadar kemampuan hambaNya.
    Tanda kasih sayang Allah pada keluarga kecil umi bermula pada 1hb Februari 2013... umi pergi ke Klinik Mesra supaya doktor pakar kanak-kanak boleh memeriksa perut anak lelaki umi iaitu Ahnaf kerana umi rasa seperti ada satu benjolan di bahangian perutnya.. ramai yang berpendapat ia adalah penyakit hernia... umi hanya ingin mengetahui tahap mana seriusnya penyakit 'hernia' anak umi...Apabila pemeriksaan dilakukan, ternyata ia bukan hernia tetapi ketumbuhan.. cuma doktor menasihatkan agar di rujuk kepada hospital untuk kepastian... dan harus berjumpa dengan Doktor Pakar Bedah Kanak2... DOKTOR PAKAR BEDAH KANAK2? ... umi masih boleh bertenang walaupun hati berbicara sebaliknya...

    4hb - 6 hb : Sahabat umi yang bekerja di Hospital Selayang menolong umi untuk mendapatkan temu janji dengan Doktor Pakar Bedah Kanak2... malangnya doktor tersebut hanya merawat untuk kanak2 berumur diatas 5 tahun sahaja dan mohon rujuk ke  hospital yang lain...

    7hb            : Umi cuba mendapatkan temujanji di Hospital Pusrawi dan dimohon untuk datang ke Hospital pada 8hb petang walaupun temujanji telah penuh...

    8hb            : Umi mengambil ahnaf dari rumah pengasuh dan menunggu untuk berjumpa Dr Ahmad Zulkifli... penantian umi berakhir pada pukul 4.30 petang... Dr Zul menyarankan satu Ultrasound dilakukan ke atas  Ahnaf... Dengan keadaan tenang Ahnaf baring dan Doktor memeriksa perut Ahnaf... lama Doktor melakukan pemeriksaan... berdebar, hanya Allah yang mengetahui... dan debaran umi bertambah bila doktor berkata 'Saya tak nampak l  buah pinggang anak awak..tapi saya rasa buah pinggang dia bengkak'... BUAH PINGGANG?.. YA ALLAH, Dugaan apa yang ingin engkau berikan?... Doktor mohon dilakukan pula ujian CT-SCAN pada 12hb Februari untuk pemeriksaan lanjut...

    12hb - 14hb : Setelah Ujian CT-SCAN dilakukan, ternyata sebelah buah pinggangnya telah bengkak dan yang paling mengejutkan, kedua-duan buah pinggangnya bercantum atau Horseshoe  Kidney...dan perlu dibedah untuk diperbaiki...

    15hb - 16hb : Nazirah pula demam dan dimasukkan ke wad yang sama... demam rindu pada umi dan adik di wad...abi pula out-station  2 minggu...

    Horseshoe kidney, also known as ren arcuatus (in Latin), renal fusion or super kidney, is a congenital disorder affecting about 1 in 500 people.[1]
    In this disorder, the patient's kidneys fuse together to form a horseshoe-shape during development in the womb. The fused part is the isthmus of the horseshoe kidney.
    Fusion abnormalities of the kidney can be categorized into two groups: horseshoe kidney and crossed fused ectopia. The 'horseshoe kidney' is the most common renal fusion anomaly
    Gambar sebelum masuk wad pada 12hb



     Wajah sebelum CT SCAN dilakukan

     Baru boleh makan bila selesai CT SCAN
     Naik ambulan untuk Ujian di Unit Kanser Kampung Baru
     Wajah Nazirah yang juga demam dan masuk wad
    Catatan ini adalah sebagai kenangan umi untuk anak2 umi dan mohon agar sahabat umi dapat doakan atau memberi pandangan mengenai penyakit anak umi ini... umi berat hati nak biarkan anak umi dibedah di dalam usia yang sangat muda dan belum sampai 3 tahun pun... bantu lah umi walaupun sepotong doa...sekarang umi sedang menunggu temujanji dengan Hospital HUKM pula...

    Wednesday, March 6, 2013

    Bubur Lambuk Resepi Bonda Kak Chahaya Shiela

    Assalamualaikum dan selamat pagi
    Maaf la kalau gambar kurang memuaskan... Masak masa anak2 umi demam ari tu... nak masak bubur biasa kesian plak... so masak la bubur lambuk tradisi keluarga kak shiela... anak2 umi demam pun makan dengan penuh selera... sedap katanya dan minta buat lagi lain kali...
    Cuma umi tambahkan lobak merah supaya anak2 umi makan sayur... tapi tak berapa nampak kan? hehe.. sedap sangat bubur ni sebab ada tumis darat tu... dulu umi rasa bubur lambuk ni susah sangat nak buat sebab tu la setiap kali bulan Ramadhan, suami umi tak pernah 'miss' belikan bubur lambuk kegemaran umi di Kampung Baru tu... masa kat tempat kerja lama, ada juga kawan umi rajin tolong belikan... rindu plak masa kerja di sana...
    Apa pun, terima kasih kak Chahaya Shiela sebab sudi kongsi resepi temurun yang sedap ni..mohon share kat sini pula ya... Jasamu dikenang..hehe..

    Resepi : Bubur Lambuk Resepi Bonda
    Oleh : Kak Chahaya Shiela

    Bahannya:
    2 cawan beras
    500 gm daging/tulang
    Sedikit daun sup dan daun bawang
    12 ekor udang basah
    1 sudu besar rempah soto 'Tok Mak' atau rempah sup
    1 cawan santan pekat
    2 batang serai - dititik
    1 inci halia - diketuk
    1 sudu kecil lada hitam - jika suka (sebiji2 atau diketuk sedikit)
    Garam secukup rasa
    1 biji bawang besar - ditumbuk
    2 ulas bawang putih - ditumbuk
    1 inci halia - ditumbuk

    Caranya :
    Rebus daging/tulang bersama bahan tumbuk serta rempah soto Tok Mak sehingga empuk.
    Masukkan beras, serai dan halia yang telah diketuk.
    Bila beras dah kembang, masukkan santan dan lada hitam.
    Bila hampir masak, masukkan udang dan garam secukup rasa.

    Bahan Tumis Darat :-
    6-8 ulas bawang merah - dihiris nipis
    2 ulas bawang putih - dihiris nipis
    Sedikit halba
    1 sudu besar minyak sapi
    Sedikit minyak masak

    Caranya:
    Setelah bubur siap masak, boleh dibuat tumis darat.
    Panaskan kuali kemudian tuang minyak masak dan minyak sapi. Minyak hanya sedikit untuk menumis saja.
    Goreng bawang merah dan bawang putih sehingga keperangan.
    Bila nak dekat perang, masukkan halba. Tutup api.
    Tuangkan ke dalam bubur yang telah siap dimasak tadi.
    Tutup periuk bubur supaya aroma tumis darat dapat diserap ke dalam bubur.
    Bila hendak dihidangkan, tabur hirisan daun bawang dan daun sup,

    Tuesday, March 5, 2013

    Roti Manis Ala Jepun Kak Liza Intai Dapur

    Assalamualaikum dan selamat petang
    Apa khabar semua sahabat umi? Lambat betul umi 'bersiaran' kan? Anak2 umi kurang sihat... demam + batuk + selsema... jadi perhatian kepada mereka lebih utama... permata hati kan... sekarang ni cuaca agak panas... umi pun dah batuk sikit2... harap2 tak berpanjangan... kepada sahabat umi yang juga kurang sihat, makan ubat tau... sekali sekala kita diuji sedikit... menghapus dosa, amin...
    Hari ini umi nak kongsi resepi roti yang telah mengoda umi... ni semua kak liza empunya blog 'intai dapur' punya pasal.. tapi ujung minggu baru umi boleh buat sebab tepung roti dah abis... terlalu mengoda gambar kak liza tu...lagi pun gian rasa nak meroti... lama tak buat...hehe...
    Terima kasih kak liza sebab dah goda umi... goda dengan cara berhemah..hehe.. sedap dan rasa makan kat Jepun...boleh ke gitu?...izinkan umi salin semula kat sini..resepi asal dari Gert (My Kitchen Snippets)... selamat mencuba...


    RESEPI ROTI MANIS ALA JEPUN
    Oleh : Kak Liza Intai Dapur & Gert

    Bahannya:

    375 g tepung roti (high protein flour)
    100 g tepung gandum
    35 g susu tepung
    1 biji telur*
    1/2 camca teh esen vanilla*(*disatukan dan kacau sedikit)
    80 g gula halus
    3/4 camca teh garam
    2 1/2 camca teh instant yeast
    150 ml air suam (kurang lebih)
    40 g mentega
    4 camca besar "water roux" (campur 250 ml air + 50 g tepung gandum, kacau rata dan masak dengan api perlahan hingga pekat, sejukkan sebelum diguna)
    1 biji telur + sedikit air + esen vanilla = kacau rata, untuk sapuan

    Caranya:-



    1. UNTUK DOH ROTI :- Satukan air suam dengan ragi, kacau rata dan biar berbuih. Dalam satu bekas, satukan tepung gandum, tepung roti, garam, gula, telur dan water roux, gaul rata hingga sebati, masukkan ragi tadi dan gaul hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal, lembut dan anjal. Bulat2kan doh, bungkus dengan plastik dan biar naik 2 kali ganda. 
    2. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan untuk doh dalam bread maker kecuali telur untuk sapuan. Pilih setting untuk "Doh" dan tekan "ON". Tunggu hingga siap.
    3. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, bagi kepada 16 bahagian sama besar (mat bagi pada 12, tapi kalau 16 lagi cun, comey). Bulat2kan setiap doh dan susun dalam bekas yang telah disapu sedikit mentega. Biar naik sekali ganda lagi (kurang lebih 45 minit).
    4. Sapu permukaan roti dengan telur tadi dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 20 - 25 minit atau hingga peerang keemasan. Sedap dimakan bersama jem kegemaran atau seri kaya.

    Berapa usia Nazirah?

    Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

    Berapa usia Ahnaf sekarang?

    Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

    Berapa usia iris sekarang?

    Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

    Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

    Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

    Blog Archive