Wednesday, November 18, 2015

Kuih Jongkong.. Akhirnya...

Assalamualaikum

Biasa dengar tak kuih jongkong? kalau kat Johor..panggil kuih Jongkong la..tapi kat negaeri lain..umi kurang pasti.. yang umi pasti...kuih ini SEDAP tau.. rasa lemak santan... manis gula melaka.. bau harum pandan dan daun pisang..memamg padanan yang mengasikkan... masa makan suam-suam tu.. tak ingat lain dah... asyik....
kebanyakan masa, kuih ini jumpa masa bulan Ramadhan tapi dah lama umi tak jumpa.. ni dah etringin sangat la..buat jugak...alhamdulillah.. nikmat sangat... anak-anak pun suka... terima kasih kepada CiptarasaNoly untuk resepi yang tak lapuk dek hujan... dan tak ditelan zaman... meh la cuba..tak rugi...

Kuih Jongkong
Oleh : Kak Ciptarasanoly
Bhb2 A

150 gm tepung beras
70 gm tepung ubi kayu
650 ml santan cair
3 sdb gula pasir
1/2 sdt garam 
2 helai daun pandan..simpulkn

Bhn Inti 

150 gm gula melaka..hiris halus
200 ml pati santan

Bhn Utk Mmbungkus

daun pisang secukupnya..dilayur n dikerat 20 x 24 cm prsegi
lidi / penyungkil gigi (utk menyemat daun bungkusan)

Cara2

*satukn semua bhn2 A n msk ats api kecil..hngga memekat..sesudah pekat, biarkn seketika..biar suam2 dulu
*ambil daun pisang n sendukkn bhn tepung tadi..leperkn sedikit n kemudian masukkn bhn inti dlm adunnan (2 sdb gula melaka)
*tuangkn sedikit pati santan dlm inti tadi n bungkus adunan sprti mmbungkus tapai..
* kemaskn bungkusan tadi n kukus selama 25 - 30 minit..
*anggaran kuih yg trhasil antara  6 - 7 biji.

Monday, November 16, 2015

Kek Pisang Lembap dan Lembut sangat

Assalamualaikum...

Lama benor tak tulis apa-apa tapi masih aktif di instagram..malas menjadi-jadi ye... macam musim tengkujuh je...
Minggu depan..anak-anak dah mula cuti sekolah...maka sebagai ibu.. lagi la kena ligat pikirkan menu untuk anak-anak yang bercuti..duduk di rumah..mengunyah memang sentiasa..alasan palin best.. umi lapar la.. tak banyak makan..padahal.. baru je makan nasi kan...
Bila tengok anak-anak seronok makan.. lagi la berkobar-kobar nak masak segala macam jenis makanan yang diaorang suka nak makan...tak kira la berat ke ringan..akan diusahakan.. hilang penat lelah bila makanan tu habis dan bertambah keluarga makan kan...
Kek pisang ni salah satu minum petang yang umi buat untuk anak-anak di rumah.. umi buat dua adunan.. satu lagi suami bawa..dan lagi satu adunan untuk makan di rumah..mudah..sedap dan memang lembut..tak rugi cuba... umi salinkan semula ya... cuba...makan masa suam-suam dalam keadaan luar rumah hujan.. nikmat yang tidak didustkan... Alhamdulillah...

KEK PISANG LEMBAB DAN LEMBUT
Resepi Oleh : Auntie Yatie
Rujukkan: Yatie ,
dan  Kak Azlita 
350 gm pisang yang masak ranum
200 gm gula halus
3 biji telur A
1/2 sudu teh ovellete ~ optional
250 gm tepung - umi guna tepung kek
1 sudu teh baking powder - umi tak letak
100 ml susu segar atau susu cair
125 gm minyak jagung atau butter di cairkan
1 sudu teh esen pisang atau esen vanilla
pisang di hiris nipis-nipis untuk hiasan
badam cincang ~ jika suka

Jika menggunakan mentega atau butter, cairkan butter terlebih dahulu biarkan sejuk.
Untuk kek yang ita sedikan , ita menggunakan butter yang di cairkan.
Tepung gandum pula di campurkan bersama baking powder dan di ayak
Pisang di lumatkan dengan garfu atau senduk kayu
Masukkan pisang ke dalam mixer bersama gula halus dan putar hingga gula larut dan sebati
Masukkan telur satu persatu dan terus putar hingga gebu.
Jika suka kek yang sedikit spongy, letakan 1/2 sudu teh ovellete. Jika tak letak pun tak apa, tapi pastikan adunan telur di pukul sampai kembang dan gebu dan  bertukar warna pucat keputihan.
Kemudian barulah masukkan susu segar atau susu cair ~ ita guna susu segar
Terus putar
Perlahankan mixer dan masukkan tepung, putar hingga adunan sebati.
Jangan lama sangat, angar tepung sebati.
Tutup mixer
Tuangkan minyak jagung atau butter cair dan kaup balik adunan hingga rata

Sediakan loyang 8 x 8 atau 7x7 inc
Gris dengan butter dan lapik dengan kertas minyak
Panaskan oven 170 C api bawah dan 150 C api atas. ( jika ikut resepi yatie dia bakar menggunakan api bawah sahaja. Tapi ita menggunakan api atas dan bawah tapi yang api atas ita kurangkan suhunya)
*Oven ni kita kena panaskan 15 minit awal ya, sebelum kita masukkan kek.

Tuangkan adunan ke dalam loyang
Jika nak hiaskan dengan kepingan pisang, potong kepingan pisang nipis-nipis. Kalau ada sagat untuk buat kerepek pisang boleh gunakan, kalau tak ada potong dengan pisau tapi nipis-nipis. kalau tebal nanti ia tenggelam
Taburkan badam cincang di atasnya jika suka

Bakar dalam oven dengan suhu yang ita cadangkan tadi selama 50 minit ~ 60 minit
Bergantung pada kepanasan oven masing-masing.
Untuk pastikan kek dah masak, cucuk dengan lidi, di bahagian tengah menyerong. Jika lidi keluar kering, menandakan kek dah pun masak. Jika lidi masih basah, bakar semula dan tambahkakan masa lagi 5 ~ 10 minit.

Bila kek dah masak, sejukkan dalam 10 minit dan terbalikan atas redai
Kek ni kalau di biarkan semalaman, permukaan atas kek akan lembab dan macam basah-basah gitu.
Sedap sangat...!

Monday, September 14, 2015

Potato Fritters atau Cucur Kentang, Resepi mudah untuk anak2 belajar...

Assalamualaikum dan Selamat Tengahari...

Syukur atas nikmat yang Allah berikan.. masih boleh memperbaiki diri yang usia semakin sedikit dan dosa semakin banyak antara sedar atau tidak... umi macam biasa sibuk dengan tugas harian dan tempahan roti seperti kat sini... Alhamdulillah... hari ini masih jerebu... semoga Allah ampunkan dosa-dosa kita...


ok la berbalik kepada potato fritters atau cekodok kentang ini... dah banyak kali umi buat tetapi lupa nak masukkan entry... masa kenkonon nak cari balik..eh, la... tak ade rupanya... resepi yang amat mudah.. boleh la buat bersama anak2 nanti... bagi anak2 yang baru nak belajar memasak... inilah salah satu resepi in sha Allah jadi dan sedap untuk dicuba... ia sesuai untuk sarapan pagi dan juga minum petang... makan bersama-sama keluarga lebih bermakna... dan jangan lupa untuk berdoa dan berzikir semasa memasak...


Doa Untuk Sedapkan Makanan(Baca 3 kali)

Selawat Nabi 3x (ALLAH HUMMASYALLI AALA SYAIYIDINA MUHAMMAD) Istighfar 3x (ASTAGFIRULLAH HAL AZIMMM) 

Zikir Waktu Masak (Baca 3 kali)

لَيْسَ لَهَا مِنْ دُونِ اللَّهِ كَاشِفَةٌ


Tidak ada yang akan menyatakan terjadinya hari itu (kiamat) selain Allah. [53:58]
(Kacau ikut lawan jam)
Meh baca bahan2 dan cara-caranye pula...


Potato Fritters (cucur kentang)
Sumber : Noraida Durani

Bahan-Bahan
  • 3 biji kentang (sagat halus, Yatie sagat kasar je)
  • 4 sudu besar tepung jagung
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 1 biji telur
  •  Daun bawang/daun sup
  • 1 tangkai cili merah-Yatie tambah
  • Serbuk Lada sulah-Yatie guna coarse black pepper
  •  Garam dan sedikit gula 
  • Minyak masak (utk menggoreng)
Cara2nya

  1. Satukan kentang yg telah dsagat dgn tepung jagung, tepung gandum, daun bawang, telur, serbuk lada sulah, garam dan sedikit gula...gaul sebati
  2. Panaskan minyak masak....sudukan dan goreng agak2 leper....balik2 kan...tunggu sampai masak... angkat....siap
  3. Sedap dimakan bersama sos

Friday, September 4, 2015

Tempahan Roti Umi

Assalamualaikum dan selamat pagi

Alhamdulillah.. semenjak umi belajar buat roti uli tangan dengan kak zalina, Kisah umi di sini... rezeki semakin bertambah... tak rugi pergi belajar.. blogger glamour macam Cheq Da dari Cameron pun dah pergi masa merdeka ari tu...Klik Sini.  Ramai yang dah berjaya bisnes dari rumah..lagi2 zaman GST ni... boleh pergi kelas personal atau pun group.. selain aneka roti.. boleh juga belajar buat pelbagai jenis tart dan kek.. semuanya berbaloi... hari ini umi nak share jenis2 roti yang umi jual....

 Roti Sweet Butter
 Roti Gula Cheese
 Roti Kacang Merah dan Roti Sarang Lebah Besar
 Mini Pek Roti Sarang Lebah
Roti Kelapa 

dan roti yang tiada di dalam gambar adalah Roti Kaya, Roti Kismis dan Pizza Mini

Bagi area Taman Seri Gombak, boleh la order Roti-roti tu... contact umi 013-6796693...

Monday, August 17, 2015

Lodeh Kering KaK Gee

Assalamualaikum dan selamat pagi
Berlalu dah sudah syawal selama sebulan..dan penerbangan rombongan Jemaah Haji Malaysia pertama telah pun selamat sampai ke destinasi... bertuah sungguh menjadi tetamu Allah... harap2 semoga mendapat haji mabbur... Doakan supaya umi sekeluarga juga dapat menjadi tetamu Allah, suatu hari nanti.... oklah, hari ini umi nka panjangkan lagi resepi sedap dari kak gee iaitu lodeh kering... salah satu menu yang menjadi kegemaran umi sekeluarga... sedap makan dengan nasi putih atau pun ketupat mini... sambil taip pun telan air liur... ok la... bagi sesiapa yang nak cuba... meh tengok resepinya... 


Resepi ;
Oleh : Kak Gee

BAHAN2
2 peket tempe
5 keping tahu biasa
5 batang cili merah
secekak kacang buncis (kacang panjang pun bleh)
segenggam cili kering
2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
2 batang serai
2 inci lengkuas
1 inci halia
udang
ayam
pedal
petai (kalau suka bubuh)
dua sudu besar gula merah
1 inci belacan
½ kilo santan pekat 
2 keping asam gelugor (asam keping)
CARA
1. Tahu dan tempe didadu. Goreng separuh masak dan tepikan. Tumbuk halia, lengkuas dan serai hingga halus. Mayang bawang merah dan bawang putih. Hiris serong dan halus cili merah dan gunting serong cili kering. Kopek petai dan belah dua.
2. Tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan bawang putih dan bawang besar, cili kering dan cili merah. Goreng seketika hingga bahan2 dah lembut sedikit. Masukkan ayam dan pedal yang telah dipotong nipis. Goreng lagi seketika. Kemudian masukkan belacan dan gula merah. 
3.Setelah naik wangi, masukkan santan.
Setelah santan mendidih seketika, masukkan udang dan sayur buncis. Kemudian apabila sayur sudah agak layu sikit, masukkan tempe dan tahu goreng.
4. Rasa garam dan campakkan dua keping asam gelugor.
Gaul hingga semua bahan telah rata dan bersatu. Padam api.
Sedap makan dengan Nasi impit, Ketupat atau Lemang. Sedap juga dimakan dengan nasi atau diratah begitu sahaja.


Tuesday, August 4, 2015

Kari Ayam Sedap Kak Azie Kitchen

Alhamdulillah sekejap je dah nak masuk minggu ke tiga kita beraya..suasana hari raya masih lagi terasa... seronok tengok anak2 beraya..dapat jumpa kawan lama.. masa kawan2 dan jiran2 datang ke rumah umi hari tu.. ade umi sediakan kari ayam sedap.. resepi dari kak Azie kitchen.. hasilnye.. memamg alhamdulillah sedap...
seronok tengok tetamu makan bertambah-tambah...lagi2 dengan ulam2 serta sambal belacan.. nasi panas2..memang berpeluh2 la jadinye.. walau apa pun.. terima kasih kak azie atas resepi yang sedap ini... akan jadi resepi kegemaran umi... untuk resepi sambal belacan.. boleh klik Sambal Belacan Idaman..

Bagi yang ingin mencuba resepi Kari Ayam Sedap kak Azie..umi dah salinkan..tapi kalau nak tengok step by stepnye.. boleh klik link di bawah... Selamat Mencuba...

Kari Ayam Sedap

Bahan bahan:
12 ketul ayam
2 biji kentang - potong 4
11/2 labu bawang besar saiz besar - hiris
6 ulas bawang putih - hiris
3 inci halia - hiris
1 asam keping
1 kotak santan kotak
Air secukupnya
10 sudu besar rempah kari Babas - extra chilis
Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
1 pelepah daun kari
Gula
Garam secukupnya

Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis rempah penumis bersama bawang putih, bawang merah dan halia sehingga kekuningan.

Kemudian masukkan rempah kari dan kacau seketika sebelum dimasukkan air supaya rempah cair. Terus masak dengan menggunakan api perlahan sambil terus dikacau sehingga rempah sedikit garing dan terbit minyak. Kemudian masukkan daun kari dan kentang.

Lepas itu, masukkan pula ayam dan masak sehingga ayam kecut sebelum tambah sedikit lagi air dan biarkan mendidih.

Masukkan pula santan. Terus masak dengan api perlahan. Setelah kentang empuk, masukkan asam keping, gula dan garam. Renihkan sehingga pecah minyak. Sesuaikan kepekatan kuah yang disukai. Jika terlebih pekat, tambah air panas dan masak lagi.

Nota
Kuah kari ayam pekat seperti ini sangat sedap dimakan dengan roti jala.

Monday, August 3, 2015

Menu Kampung Untuk tetamuku

Assalamualaikum dan selamat hari raya lagi
Alhamdulillah selasai sedikit juadah buat tetamu rumah umi... kali ni umi masak lauk pauk kampung je.. ubah sikit selera dari rendang ketupat dan lemang..hihi..apa yang umi masak? meh intai-intai...
 Tomyam Seafood untuk tetamu yang tak makan ayam
 Kari Ayam sedap
 Lodeh goreng atau sambal goreng jawa Kak Gee
 keropok papadom
 ulam dan sambal belacan
tetiba je ade pizza sesat yek..hihi..ini untuk anak2
alhamdulillah semua senyum kekanyangan
 terima kasih daun keladi..nanti datang lagi





Meriahkan..tema kuning gitu..

Tuesday, July 28, 2015

Nasi Arab dan Kuah lodeh Nasi Impit..meraikan tetamu

 Assalamualaikum dan Selamat Hari Raya..Maaf Zahir Batin
 Akhirnya berjaya update blog yang tak semengah ni...kengkonon..empunya blog sibuk beraya yang tak sudah sudah..hihi... ini antara menu yang umi masak untuk tetamu umi yang berkunjung.. alhamdulillah... walaupun simple..tetamu makan bertambah-tambah...
hilang rasa berdebar bila juadah yang dimasak abis.. risau jugak sebab kita bukannye pandai memasak.. masih peringkat mencuba sehingga jaya...
 punya la kalut sampai tak sempat nak amik gambar tetamu yang datang..apa pun.. semoga Allah memberikan kesihatan yang baik untuk lakukan yang terbaik...Rasanya masih belum terlewat untuk semua ahli keluarga kecil umi menggucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin..meh la datang ke rumah...

Thursday, July 2, 2015

Air Bandung Starwberry..yummy..semudah 1 2 3

 Assalamualaikum dan selamat sejahtera
Nampak selera je kan air ni..memang pun... kali pertama umi jumpa..hihi..ini resepi air dari adik umi masa berbuka puasa di kampung.. memang sedap dan menyegarkan... tak cukup segelas... airnya pun mudah sangat nak buat.. hanya perlukan 3 bahan asas....
Ini rezeki ramai2 di rumah ibu umi..seronok kan bila berbuka ramai2.. ada roti john, kuih karipap, puteri ayu, tako, popia, onde-onde, udang butter, ayam masak kicap, sayur campur dan kerapu masak 3 rasa... memang terasa rasa ditekak..
ok la..bagi yang nak mencuba air bandung strawberry ini..boleh la cuba..pastinya air bandung tu tak ber'kaki'...meh la cuba..

Resepi : Air Bandung Strawberry
Sumber ; Umi's Cup cake

Bahannya :-
1 botol 1.5 liter F& N Strawberry (contoh kat bawah botol kecik)
F&N Carbonated Drinks 500ml - Strawberry
Ais Secukupnya
Susu Cair secukupnya
Bekas atau Jag

Caranya:-
1. Isikan Jug dengan ais sehingga 3/4 tinggi jug
2. Masukkan F & N Strawberry
3. Masukkan susu cair
4. Kacau hingga larut
5. Siap utk di minum..

Wednesday, July 1, 2015

Resepi Roti Jala & Happy Birthday Ahnaf

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Alhamdulillah sekejap je dah 2 minggu kita berpuasa... hari ini 1hb Julai 2015 merupakan hari ulangtahun ke 5 tahun anak umi iaitu Ahnaf.. semoga abg menjadi anak yang soleh, penjaga akak dan adik serta keluarga kita..dan pembimbing keluarga jika umi dan abi dah tiada lagi nanti...
Sebenarnya umi amat bertuah kerana Hari kelahiran anak2 umi dna suami cuma selang sehari sebelum dan selepas... Nazirah 27hb Jun, suami 29hb Jun dan Ahnaf 1hb Julai... jadi memandangkan bulan Ramadhan, umi dan adik2 buat sekali untuk di makan setelah berbuka puasa...
Kek ini adik umi, khadijah yang buat.. umi dan keluarga balik ke kampung masa ni..sedap kek rainbow tu..sekejap je dah separuh licin.. Thank you so much Mama Jah...
 Nampak tak kek yang sedap tu bila dah dipotong? yummy...

 Birthday boys and girl posing dengan kek...
 Ya Allah.. Kau berkatilah keluarga kami sentiasa..amin...
Berbalik pad resepi roti jala ni..memang kena dengan selera umi... umi ambil dari blog Kak Ummi Kuantan...semoga manfaat kepada semua juga...memang akan guna resepi yang marbeles ni...lagi2 cicah kari ayam..masyuk sangat....
Resepi : Roti Jala 
Sumber : Kak Ummi Kuantan

Bahan:-
2 cawan tepung gandum
2 cawan air (*ummi guna 1 cawan air dan 1 cawan susu segar) - umi gantikan susu segar dengan santan
1 bij telor
1 sudu kecil garam halus
beberapa titik pewarna kuning

Cara Menyediakan:-
Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati. Perapkan selama 1/2 jam. Sediakan kuali leper non-stick dan ceduk adunan dengan acuan roti jala dan tebar/kirai adunan atas kuali. Gunakan api perlahan. Masak lebih kurang 1 minit. Angkat dan gulung atau lipat ikut suka.