Assalamualaikum dan selamat pagi
Berlalu dah sudah syawal selama sebulan..dan penerbangan rombongan Jemaah Haji Malaysia pertama telah pun selamat sampai ke destinasi... bertuah sungguh menjadi tetamu Allah... harap2 semoga mendapat haji mabbur... Doakan supaya umi sekeluarga juga dapat menjadi tetamu Allah, suatu hari nanti.... oklah, hari ini umi nka panjangkan lagi resepi sedap dari kak gee iaitu lodeh kering... salah satu menu yang menjadi kegemaran umi sekeluarga... sedap makan dengan nasi putih atau pun ketupat mini... sambil taip pun telan air liur... ok la... bagi sesiapa yang nak cuba... meh tengok resepinya...
Resepi ;
Oleh : Kak Gee
BAHAN2
2 peket tempe
5 keping tahu biasa
5 batang cili merah
secekak kacang buncis (kacang panjang pun bleh)
segenggam cili kering
2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
2 batang serai
2 inci lengkuas
1 inci halia
udang
ayam
pedal
petai (kalau suka bubuh)
dua sudu besar gula merah
1 inci belacan
½ kilo santan pekat
2 keping asam gelugor (asam keping)
CARA
1. Tahu dan tempe didadu. Goreng separuh masak dan tepikan. Tumbuk
halia, lengkuas dan serai hingga halus. Mayang bawang merah dan bawang
putih. Hiris serong dan halus cili merah dan gunting serong cili kering.
Kopek petai dan belah dua.
2. Tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan bawang putih dan bawang
besar, cili kering dan cili merah. Goreng seketika hingga bahan2 dah
lembut sedikit. Masukkan ayam dan pedal yang telah dipotong nipis.
Goreng lagi seketika. Kemudian masukkan belacan dan gula merah.
3.Setelah naik wangi, masukkan santan.
Setelah santan mendidih seketika, masukkan udang dan sayur buncis.
Kemudian apabila sayur sudah agak layu sikit, masukkan tempe dan tahu
goreng.
4. Rasa garam dan campakkan dua keping asam gelugor.
Gaul hingga semua bahan telah rata dan bersatu. Padam api.
Sedap makan dengan Nasi impit, Ketupat atau Lemang. Sedap juga dimakan dengan nasi atau diratah begitu sahaja.