Monday, March 24, 2014

Cheese Cake Meleleh Kak Rahel

Assalamualaikum dan Selamat pagi

Apa khabar semua sahabat umi? Harap semuanya ceria dan jangan sedih2 tau... bagi yang dah dapat result SPM dan STPM dengan cemerlang..teruskan perjuangan dan bagi yang kurang berjaya..usaha lagi, ini hanya satu permulaan... masih banyak jalan untuk berjaya... Seronok jugak adik2 yang bercuti sekolah ya..mesti penuh perancangan untuk meluangkan masa untuk keluarga...jangan leka sudah la... pastikan kerja sekolah disiapkan lebih awal....
al kisah cheese cake melelh ni umi buat atas permintaan seorang jiran umi yang nak kan resepinya.. jadi sebelum kita nak bagi resepinya..umi pun buat la dulu..testing kata kan... umi guna resepi yang dikongsikan oleh kak Rahel yang kreatif tu... hasilnya alhamdulillah... tekstur keknya lembut..dan rasa kek ini tidak memuakkan... terima kasih kak rahel yang sudi kongsi resepi begitu juga pemilik asal resepi ini..umi panjangkan pula resepinya...

Cheese Cake Meleleh
Oleh : Kak Rahel
 
Kek:
100g tepung hongkong (kalau takde boleh guna tepung gandum)*
60g tepung jagung*
1 sudu kecil baking powder*
1 sudu besar ovalette
100g gula kastor
4 biji telur
2 biji kuning telur
50ml air sejuk (air dari peti sejuk)
75g mentega cair
 
Cara:
Ayakkan dahulu bahan yang bertanda*
Mixkan semua bahan di atas kecuali mentega cair.Pukul sampai gebu baru masukkan
mentega cair.Sebatikan.
Bakar dalam oven pada suhu 150'C selama 45 minit.
 
Untuk Cream:
250g cream cheese
120g susu pekat manis
50ml UHT Whipping cream
*Mix semua bahan dia tas hingga sebati,adunan ini memang cair
 
Untuk hiasan:
1 buku (250g) cheddar cheese,diparut
 
Cara penyediaan:
Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keeping,tuangkan cream cheese
di atas kepingan pertama.Lapiskan dengan kek,tuang semua baki cream cheese tadi.
Parutkan cheddar cheese di atas kek.