Senarai Kek Pilihan

Kek memang menjadi kegemaran Anak-anak umi; Umi's Cup Cake.

Pelbagai Jenis Sayuran

Buntu Kadang-kadang memikirkan tapi anak-anak umi mesti makan sayur.

Pelbagai Menu Nasi

Malaysia kaya dengan pelbagai menu nasi...meh tengok yang umi dah cuba

Pelbagai Menu Ayam

Anak-anak dengan ayam memang suka..dan terikut upin ipin...

Pelbagai Menu Roti

Umi paling suka dengan bau roti yang panas-panas...memang suka.

Tuesday, June 23, 2015

Cornflake Madu Tradisi semudah 5 langkah

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Alhamdulillah telah masuk hari ke 6 Ramadhan... ada yang dah mula buat kuih raya? umi baru buat Cornflake Madu Tradisi yang telah bertahun keluarga umi buat untuk jualan raya.. dah lebih 10 tahun selain tart nenas, almond tofobar, biskut coklat urai, semprit, dahlia dan beberapa jenis lagi.. keluarga umi buat kecil-kecilan utk kawan sepejabat ibu, jiran-jiran dan kawan kami adik beradik... semua kuih tu jadi kegemaran kawan umi bila berkunjung ke rumah... setiap kali raya mesti tanya.. indahnya memori kan... dan sekarang menjadi salah satu kegemaran anak2 umi dan keluarga mertua..kali ini umi buat atas permintaan nazirah yang berpuasa.. sekejap je dah separuh balang...

Nak buat biskut ni mudah je dan bahan2nya pun senang.. meh la cuba ye...

Resepi : Cornflake Madu Tradisi
oleh : Umi's Cup Cake

Bahannya;-
2 kotak Corn Flake Nestle (umi mmg pakai ni-sedap)
http://www.youbeli.com/images/products/full/335304.JPG 











250 g buttercup
4 sudu besar gula
1 cawan madu / golden syrup
5 cawan kacang tanah yang di panggang (optional)

Cup kertas secukupnya

Caranya:-
1. Pnaskan kuali. Masukkan madu, gula dan buttercup. Biar sehingga buttercup cair.
2. Padamkan api. Masukkan pula cornflake dan kacang. Gaul rata.
 3. Isikan aduanan ke dalam cup kertas.
 4. Bakar cornflake madu dalam oven selama 10 minit pada suhu 160 darjah mengikut oven masing-masing. tujuan supaya ia melekat antara 1 sama lain.
 5. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara. Sedia untuk dimakan.

Monday, June 22, 2015

Menu Sahur 3 : Pengat Ubi Kayu Nostalgia dan Ayam Pandan Aroma

 Assamualaikum dan salam sejahtera
Alhamdulillah telah masuk kita ke Ramadhan yang ke 5.. terasa cepat betul masa berlalu... umi seperti biasa.. hanya menyediakan menu yang ringkas dan mudah untuk dikongsikan..lebih kepada perkongsian idea untuk berbuka atau sahur..hari ini..umi nak panjangkan menu Pengat ubi kayu Nostalgia dan ayam pandan aroma...nama asal ayam pandan thai tapi anak umi panggil ayam pandan aroma sebab aroma ayam tu satu rumah boleh bau...mengoda dia yang sedang berpuasa...

Resepi :- Pengat Ubi Kayu Nostalgia
Sumber : Ciptarasa Noly
 
Bahannya:-
2 tongkol ubi kayu..
1 biji kelapa (ambil 4 - 5 cawan santan)
1/2 ketul gula melaka (kemanisan ikut suka) jika suka manis boleh tambah
4 sdm sagu biji (basuh n rendam seketika)
2 helai daun pandan
secubit garam

Caranya

1. Bersihkn ubi kayu n kerat sederhana...rebus + sedikit garam..dah empuk..toskn airnya
2. Dlm periuk lain.. campurkn santan,gula melaka,daun pandan, sagu biji dan secubit garam..n masak atas api sederhana..sentiasa kacau, supaya santan tak pecah..
3. masukkn ubi kayu tadi dalam periuk santan..kacau biar ubi kayu sebati ngan santan..perlahankn api..bila kuah agk pekat sikit,,boleh le padamkn api...siap utk disaji n dijamu...

sedap dimakan ms panas or sejuk(masuk dlm peti sejuk)


 Resepi : Ayam Pandan Aroma
Sumber : Mat Gebu
BAHAN-BAHANNYA :-)
400 g daging ayam bahagian dada
18 - 20 helai daun pandan yang BESAR
Lidi penyucuk secukupnya
Minyak untuk menggoreng terendam

BAHAN PEMERAP :-)
1 camca besar cincangan bawang putih
1/2 camca besar cincangan halia
2 camca besar santan
2 camca besar sos cili
1 camca besar sos tiram
1 camca besar kicap pekat
1 camca teh minyak bijan
2 camca teh gula
2 camca teh serbuk lada sulah

BAHAN SOS :-)
160 g gula melaka
125 ml cuka makan (mat letak 100ml je)
1 camca teh kicap pekat
1 1/2 camca teh cincangan bawang putih
5 - 6 cili padi, cincang halus
1 camca besar sos ikan (nampla)
1/2 camca teh bijan, digoreng tanpa minyak hingga wangi

 CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Cuci daging ayam, potong kiub 1 x 1 inci dan gaul bersama bahan2 perap dan perap dalam peti sejuk sekurang2nya 1 jam.
  2. Kemudian keluarkan ayam dan bungkus menggunakan daun pandan seperti dalam gambar rajah di atas hingga siap (abaikan tangan dan jari yang montok2 itu yeaa!!). Ketepikan. Panaskan minyak dan goreng hingga masak (goreng 5 - 6 bungkus sekali), kurang lebih 4 - 5 minit. Angkat, toskan dan letak atas paper towel dan biar minyaknya terserap. Buat hingga siap.
  3. UNTUK SOS :- Cairkan gula melaka dengan sedikit air, kemudian tapis. Masukkan semua bahan2 lain kecuali bijan. Kacau rata dan sesuaikan rasa, jika suka boleh tambah sedikit gula. Taburkan bijan sebelum dihidangkan bersama ayam pandan tadi...

Friday, June 19, 2015

Menu sahur 2 : Ayam Masak Kurma Kenduri dan Sambal Belacan Tak Toleh Lain


Assalamualaikum dan salam sejahtera
Alhamdulillah.. hari kedua bulan Ramadhan ini.. hari ini umi nak kongsi kan menu sahur keluarga kecil umi untuk hari yang kedua...iaitu ayam masak kurma kenduri dan sambal belacan tak toleh lain.. selain itu, umi ada juga sediakan kubis goreng ummph dan terubuk masin KK mari...seronok bila tengok ahli keluarga terutama suami umi makan bertambah-tambah..masa sahur plak tu..alhamdulillah dengan rezeki mu Ya Allah... teringat pulak..ada yang share statement kat bawah ni...
hai la..macam2 kan sekarang ni... ok la, bagi yang ingin mencuba resepi versi umi..meh la salin yek...

Ayam Masak Kurma Kenduri
Sumber : Mat Gebu
Oleh : Umi's Cup Cake
 
Bahannya:-
1/2 ekor ayam (kurang lenih 600 gram), potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
4 biji kentang, kupas, potong 4 setiap 1 dan rendam
1 biji cili hijau, belah 2
4 camca besar rempah kurma

1/2 cawan pati santan
Garam secukup rasa
Air secukupnya
 
Bahan Kisar:-
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah kecil
1 inci halia
3 ulas bawang putih

 Bahan Tumis:-
1 biji bawang besar, hiris

1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
6 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Caranya:-
  1. Bancuh bahan2 kisar halus bersama rempah kurma, kacau hingga menjadi pes, tambah air jika perlu. Ketepikan. Panaskan minyak dalam periuk.
  2. Masukkan bahan2 tumis dan masak hingga harum dan bawang perang. Tambah pes rempah kurma tadi dan masak hingga rempah garing dan naik minyak. Guna api kecil dan kacau selalu. Masukkan ayam dan kentang (toskan). Gaul rata dan masak hingga ayam kecut.
  3. Tuang air secukupnya (hingga ayam tenggelam). Kacau dan masak hingga kentang dan ayam empuk. Masukkan pati santan dan cili hijau dan kacau rata. Biar mendidih dengan api perlahan. Perasakan dengan garam secukupnya. Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain..
dan ini pula resepi sambal belancannya....


Sambal Belacan Tak Toleh Lain
sumber : Umi's Cup Cake

Bahannya:
4 biji cili merah
3 -5 biji cili api (jenis panjang)
2 inci belacan ( dibakar/goreng tanpa minyak)
1/2 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
2 biji limau kasturi ~ diambil air
 

Caranya:
  1. Tumbuk cili merah dan cili padi tapi jangan sampai lumat. 
  2. Masukkan belacan dan  tumbuk lagi. 
  3. Perahkan limau kasturi dan perasakan dengan garam dan gula. 
  4. Gaul hingga sebati dan bolehlah dihidangkan.

Thursday, June 18, 2015

Salam Ramadhan 1436H - Niat puasa sebulan dan menu sahur

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Rasanya masih belum terlewat untuk umi mengucapkan selamat berpuasa kepada semua sahabat umi.. Semoga kita memanfaatkan peluang yang kita tunggu-tunggu ini... bagi anak yang baru belajar berpuasa.. semoga berjaya berpuasa.. umi share kan juga niat Puasa sebulan ramadhan dari FB masjid negara... in sha Allah..umi akan cuba masukkan menu keluarga kecil umi bersahur.. sebab masa berbuka, suami umi akan berbuka di surau... dan umi serta anak2 akan berbuka yang ringkas sahaja
Untuk hari pertama sahur, umi sediakan ikan sambal, ikan goreng, ayam goreng dan sayur kacang masak lemak.. bagi pasangan yang baru bernikah atau masih bujang.. sekurang-kurangnya ia ada idea untuk sahur nanti.. tapi terpulang pada masing-masing...cadangan ini, mengikut selera suami umi...
Yang ini pula, potluck menyambut Ramadhan di opis umi.. ada yang ingin makan Ketupat Sotong Terengganu.. Alhamdulillah..dapat umi tunaikan.. abaikan bilik tukang masak yang bersepah tu ya...
 Antara menu yang ada, meja tak muat sebab ada lagi makanan sedang dimasak...
kami juga menyambut hari kelahiran bulan April, Mei dan Jun...

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Berapa usia iris sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Blog Archive