Images

Ucapan Pengganti Keluarga kecilku

Assalamualaikum dan selamat pagi

Esok, umi sekeluarga akan mula bercuti untuk berhari raya di kampung...sekolah juga telah diumumkan cuti oleh PM kita yang baik hati...Alhamdulillah, kita masih lagi boleh meningkat kan lagi amal ibadah kita sebelum ramadhan meninggalkan kita...kita juga harus berdoa agar di pertemukan kembali dengan ramadhan akan datang..amin....

Terlalu pantas dan kenikmatan ramadhan masih belum puas dinikmati...Semoga kita semua mendapat barakah bulan yang seumpama seribu bulan ini...Dikesempatan ini juga umi sekeluarga ingin memohon ampun dan maaf sekiranya terdpat kesalahan yang disengajakan atau tidak kepada semua keluarga, sahabat dan kenalan umi di blog yang tidak seberapa ini..Harap dapat bertemu kembali kerana umi dan keluarga akan bercuti panjang sehingga selepas raya...semoga ukhwah yang terjalin akan berkekalan dengan niat keran Allah..amin.. bagi yang akan kembali ke kampung yang jauh, berhati2 dan sentiasa berzikir agar sentiasa dalam lindungan Allah s.w.t.

Ramadhan membasuh hati yang berjelaga
Saatnya meraih rahmat dan ampunan-Nya
Untuk lisan dan sikap yang tak terjaga
Mohon dibukakan pintu maaf yang sebesar-besarnya.
Selamat Hari Raya Aidilfitri 1 Syawal 1433 Hijrah
Minal Aidin Wal Faidzin 



Images

Taugeh Celur

Assalamualaikum dan selamat pagi

Bertemu kita semula hari Jumaat yang penuh barakah...hari ini juga adalah 21 hari kita berpuasa..kelebihan solat terawih malam ke 22 adalah
 
Ia akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman dari sebarang huru-hara pada hari
tersebut.


Semoga kita mendapat manfaat dan semoga Allah memberikan kita rahmatnya..hari ni kerana kesuntukan masa, umi nak kongsikan resepi yang amat mudah...iaitu taugeh celur yang umi ambil dari blog DTS...semoga berjumpa lagi minggu hadapan...



Jom Cuba : Taugeh Celur
 
Apa yang diperlukan?
150 gram taugeh, buang ekor, cuci dan toskan (kalau taugeh kontot, tak payah buang ekor pun ok)
2 camca besar air panas (nak sedap guna kuah sup)*
1/2 camca teh serbuk pati ayam (mat guna 1/2 kiub pati ayam, hancurkan)*
1/2 camca teh kicap pekat*
1 1/2 camca besar sos tiram*
1 camca besar kicap manis*
1 camca teh minyak bijan/minyak bawang putih*
Sedikit lada sulah
Sedikit garam, jika perlu (mat tak letak)
Hirisan cili merah (mat guna cili padi), untuk hiasan
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan
Jom Cuba!
  1. Dalam satu bekas, masukkan semua bahan2 bertanda (*), kacau rata dan tambah serbuk lada sulah secukup rasa dan secubit garam jika perlu. Kacau rata lagi dan ketepikan.
  2. Didihkan air, masukkan sedikit garam. Celur taugeh tadi semalam 20 saat (resipi asal 1 minit, tapi mat suka rangup2). Toskan dan alihkan ke dalam bekas sesuai.
  3. Kemaskan taugeh tadi, tuang no.1 rata2. Tabur hirisan daun bawang, cili padi dan bawang goreng. Hidangkan segera bersama nasi hangat dan lauk2 lain...
Images

Laksa Johor

Assalamualaikum dan selamat pagi

Pejam celik..pejam celik ... dah hari khamis... apa menu berbuka semalam? umi masak laksa johor...macam orang mengidam plak... punya la nikmat Allah berikan bila dapat makan laksa johor...umi ambil resepi laksa johor ni dari blog kak hana...terima kasih kak hana kerana sudi berkongsi terutamanya sambal belacan yang kick abis...
laksa johor

 bahan sampingan
 Sambal belacan

Jom Cuba : Laksa Johor

Apa yang diperlukan?
  • 1 paket sphagetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)
  • **Bahan A - (direbus dan dimesin - asingkan) **
  • Ikan kembong + ikan parang - 1 kilo (ikan parang optional)
  • udang basah 100gm
  • isi ikan kurau - 20 gram dibakar
  • 1 1/2 paket kecil udang kering 50gm
  • **Bahan B (dimesin)**
  • bawang besar - 3 biji
  • cili kering - 15 tangkai
  • halia - 2 ibu jari
  • lengkuas - 2 ibu jari & kunyit hidup - 2 ibu jari
  • serai - 2 batang diketuk
  • bunga kantan - belah dua *yg nih hana tmbh
  • asam keping - 2 keping
  • santan pekat 1 kotak / lebih
  • 1 paket kerisik
  • 1 paket kecil rempah kari
  • bawang putih -3/4 ulas
  • **Bahan Hias**
  • limau kasturi belah 2 dan buang biji- lemon jer ade
  • timun di racik halus
  • tauge buang ekor (segar) - ngak suka!
  • jeruk chaipo (dihiris kasar / yang sudah siap cincang dalam paket)- xde
  • bawang besar hiris halus
  • lada merah/lada hijau dihiris
  • Daun kesum / daun selasih / daun pudina diracik halus- hana mskkan skali ngan kuah
  • Kicap kipas udang / kicap manis- x ltk
  • ** Sambal Belacan- hana gune resepi hana
  • -lada merah 5/6 biji
  • -Belacan melaka - 30 gram dibakar
  • Bawang Merah 1 biji kecil
Jom Cuba!
  1. rebuskan ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan
  2. **Penyediaan kuah**
  3. Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi
  4. Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit
  5. masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin.
  6. masukkan santan pekat diikuti dengan 2 mangkuk air dan
  7. masukkan asam keping
  8. tambah garam dan gula untuk rasa
  9. masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk
  10. **Sambal belacan**
  11. mesinkan semua bahan dan hidangkan.
Images

Ketam Goreng Tepung

 Assalamualaikum dan selamat pagi

Apa khabar? Harap semuanya sihat walafiat dan sentiasa dilindungi Allah... hari ni nak kongsi satu menu yang umi amat suka dan umi ambil resepi dari Citrasa Dari Dapur Kakpah Sherry.. hasilnya memang terangkat macam kak pah cakap...umi goreng garing hingga kaki ketam tu boleh dimakan krup krap...krup krap...dan krup krap lagi...bunyi kunyah ketam tu...umi rasa kalau perap lebih lama lebih terasa rempahnya...lazat...
Terima kasih umi ucapkan pada kak pah yang sudi kongsi resepi yang lazat ni...lepas ni boleh guna resepi yang sama untuk udang atau sotong...dan ikan...syok abis, lebih2 lagi yang fresh from laut..huhu, nikmatnya...eh, puasa la...moh la tengok bahan2 yang senang je....

Jom Cuba : Ketam Goreng Tepung

Apa yang diperlukan?
  • 1kg ketam
  • 5 biji bawang merah
  • 2 biji bawang putih
  • 1 sudu besar serbuk kunyit
  • 1 sudu besar serbuk kari
  • 1 cawan tepung gandum
  • Garam & Serbuk perasa (jika suka)
  • Minyak untuk mengoreng (deep fry lagi baik)

Jom Cuba!
  1. Bersihkan ketam dan potong kepada 2 bahagian. Toskan.
  2. Kisar bawang merah & bawang putih. Kemudian gaul bahan kisar dengan serbuk kunyit, serbuk kari, garam & serbuk perasa. Perapkan sekejap.
  3. Sebelum goreng, gaulkan dulu dengan tepung gandum. Goreng hingga kekuningan dan masak.
  4. Angkat dan boleh dihidangkan.
Images

Green Peas Cookies

Assalamualaikum dan selamat pagi

Jangan betulkan warna screen blog anda... memang biskut ni tak hijau seperti yang sepatutnya...umi salah beli tepung kacang hijau...ampun pada yang empunya resepi iaitu kak yatie sinar kehidupan ku... umi dengan tak sengaja dah derhaka resepi akak....tapi rasa memang sedap...lain kali nak gandakan aduanan supaya dapat banyak
Resepi biskut ni simple dan mudah dibuat kerana tak perlu guna mixer bagai...hanya kacau sebati je...dek kerana excited sebab senang tu la hingga salah baca resepi... kira halal ya kak yatie...jom semak apa yang perlu?

Jom Cuba : Green Peas Cookies


Apa yang diperlukan?
  • 1 cwn Tepung Kcg Peas
  • 1 cwn Tepung Gandum
  • 1/2 cwn Gula Aising
  • 1/2 st Baking Powder
  • 1/2 st Garam
  • 1/2 cwn Minyak Mazola atau secukupnya..(tuang sikit2 ya masa menguli doh)
  • 1 biji Telur Kuning-Yatie tambah sedikit warna kuning
Jom Cuba!
  1. Gaulkan kesemua bhn2 kering sehingga sebati.
  2. Tuangkan minyak Mazola sedikit2 sehingga terbentuk doh lembut.
  3. Bentukkan bulat2 seperti guli. Sapukan atasnya dgn telur kuning.
  4. Bakar dgn suhu 180C selama 15 minit atau sehingga masak.
  5. Sejukkan & Simpan dlm bekas kedap udara.
Images

Cornflakes Chocolate Chip Cookies

Assalamualaikum dan selamat pagi

Apa khabar semua pengunjung umi's cup cake...mohon ampun sebab lama tak update blog...di landa sifat tak elok iaitu malas disamping banyak kerja yang perlu di utamakan dahulu...bukan blog tak penting cuma kena susun jadual yang agak padat sedikit ni...

Alhamdulillah masuk minggu ke tiga ni ramai yang mula mengukis pelbagai jenis biskut... pelbagai rupa dan rasa.. semuanya cantik2 dan menarik..sampai umi pun rambang mata nak buat mana satu..semuanya nampak sedap... nazirah pun main tunjuk2... umi nak yang ni, nak yang tu... sama2 rambang mata..hehe... cuma yang umi baru buat yang senang je iaitu Confalkes Chocolate Chip yang dikongsikan oleh si cantik manis Evelyn Gemina pemilik blog My Baking Workshop... biskut ni memang sedap dan umi (serta nazirah) tak berenti mengunyah..seronok sangat...terima kasih Evelyn....jadi jangan lengah lagi, jom tengok bahan2nya...

Jom Cuba : Cornflakes chocolate chip cookies

Apa yang diperlukan?
A
250g butter
150g gula kaster
2 biji kuning telur
1/2 sk esen vanila

B
180g tepung gandum, diayak
200g tepung jagung, diayak
1/2 sk baking powder, diayak
100g cornflakes, diramas kasar

C
Chocolate chip untuk hiasan

Jom Cuba!
1. Pukul bahan2 A hingga kembang.

2. Masukkan bahan2 B sedikit demi sedikit, uli hingga menjadi doh.

3. Bentukkan bulat & susun atas dulang pembakar, tekan sedikit atasnya guna garfu.

4. Hiaskan dengan sedikit chocolate chip.
5. Bakar pada suhu 160C selama 10 minit.

6. Sejukkan sepenuhnya baru disimpan dalam bekas kedap udara.

Labels

ahnaf (38) aiskrim (11) apam (7) Ayah (3) Ayam (40) bekal (14) birthday (34) biskut (19) buahan (47) Bubur (13) Coklat (27) cup cake (20) Cuti2 (11) daging (23) Entah (22) Follower (5) GA (18) Info Rumahtangga (5) kek (96) Kenangan (25) kuih (52) lain (61) lepat (1) Majlis (10) makan2 (46) Makanan Laut (44) mee (23) minuman (13) Muffin/Cup Cake (44) murtabak (6) nasi (43) Nazirah (65) NGM8 (5) piza (4) Potluck (4) puding (28) rojak (3) Roti (38) Sayuran (78) sup (36) Telur (11) Tempahan (9)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers