Images

Sandwich krekers sardin goreng


Panjangkan nama dia..tapi buat dia senang je...ringkas untuk dinner..umi buat ni untuk dinner dan ada lebih makan untuk bfast plak...suami umi cakap sedap dan ranggup..resepi ni umi ambil dari Myresepi.com...banyak resepi yang best2 tp tak sempat nak cuba..jom kita tengok resepinya...

Jom cuba : Sandwich krekers sardin goreng

Apa diperlukan?

  • 1 bungkus biskut cream cracker(tiger)
  • 1 biji bawang besar(potong dadu)
  • 1 tin sardin(dihancurkan isi sardin nya)
  • 2 sudu sos cili
  • 1 sudu tepung kari
  • sedikit garam,perasa dan gula
  • bahan lain:
  • tepung gandum
  • tepung beras
  • sedikit garam
  • pewarna kuning@serbuk kunyit
  • minyak utk menumis dan menggoreng

Jom Cuba!

  1. Tumis bawang besar dalam sedikit minyak.
  2. Masuk serbuk kari dan sos cili.
  3. Kemudian masuk sardin yang dah dihancurkan tadi.
  4. Selepas itu masuk garam/perasa dan gula.
  5. Setelah itu sapukan sardin ke ats cream cracker dan lapis dgn 1 keping cream crackers. Buat sampai habis.
  6. Dalam bekas lain, campurkan tepung gandum dan tepung beras. Disatukan dengan air seperti adunan tepung pisang goreng. Campur sedikit pewarna kuning atau boleh ganti dgn serbuk kunyit.
  7. Celupkan cream creakers tadi ke dalam adunan tepung dan goreng dalam minyak yang sederhana byk/panas sampai kekuningan dan ranggup.
  8. Angkat toskan dan potong 2 seperti sandwich. sedap dan simple kan?
Images

Nasi Butter


nasi butter atau mentega ni paling umi suka buat sebab senang sangat bahan2 yang diperlukan dan prosesnya pun mudah..dah banyak kali buat tapi masa ada tetamu dan blur nak masak apa...yela kadang2 tetamu bagi tau dah lewat so nasi ni je la yang cepat nak buat....lagi pun nasi ni boleh makan dengan pelbagai lauk pauk yang kita suka..gambar ni masa umi sefamili nak bawa bekal makan tengahari ye la..untuk sarapan umi dah buat puding roti berkuah, jadi untuk tengahari ini la hidangannya..resepi umi ambil dari myresepi.com...boleh la jenguk ke web tu kalau nak resepi...kalau umi rajin nanti, umi postkan resepinya...mudah dan berkhasiat untuk keluarga..tapi umi ada tambah bahan2 yang umi gatal nak masukkan seperti badam atau gajus..tetiba biji jagung pun umi pernah tambah...tapi salah satu bahan utama yang umi tak lupa adalah kismis kegemaran anak umi, nazirah...suka tengok dia makan banyak...kadang2 di pilih kismis je..hai budak2...........

Images

Puding Roti Berkuah


umi buat puding ni untuk bekalan nazirah dan suami, umi pun tumpang sekaki la...jemu rasanya sarapan di kedai...lagi pun saja tukar menu untuk nazirah...kesian kalau makan yang sama je kan? puding roti ni dibuat memandangkan ada lagi roti yang tak habis dimakan...dah tak larat nak sapu jem...lagi satu, fav nazirah adalah apa jua makanan yang ditambah kismis walaupun dia panggil kismis tu 'kurma'..kelakar plak...yang dalam talam tu umi buat masa pak cik umi yang tinggal di sarawak bersama 7 orang anak dia datang ke umah...meriah rasa..tambahan makanan kepada nasi goreng yang umi buat...seronok makan ramai2...bayangkan sepupu umi kan masih sekolah...sekejap je la licin kuih tu...bak kata orang putih 'the more, the merrier'..eceh...

Jom Cuba : Puding Roti Berkuah

Apa diperlukan?

Bahan A

  • 500 ml susu segar/fresh milk
  • 8 keping roti (gardenia/high 5)
Bahan B
  • 4 s/b gula halus
  • 2 s/b butter - cairkan sebentar atas api
  • 2 biji telur ayam
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 s/b tepung jagung
  • 1 s/b serbuk kayu manis/cinnamon powder *(optional)
  • 1 s/b buah pala *(optional)
Bahan C-kuah
  • 1 tin susu cair
  • 2 s/b tepungkastad
  • 2 s/b gula

Jom Cuba!

  1. Hancurkan /koyakkan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam
  2. Kacau dan gaul rata bahan B. Tuangkan ke dalam loyang bersama dgn bahan A yg telah direndam.
  3. Bakar dalam suhu 180'C selama 30 minit/masak. Biarkan sebentar sebelum disejukkan dalam peti sejuk.
  4. Gaulkan bahan sos kastad dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar.
  5. Tuangkan sos diatas puding semasa menghidang.
Resepi asal umi lupa ambil dari mana, kalau tak silap dari Myresepi.com...nanti umi update sumbernya ya...selamat mencuba.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Berapa usia Nazirah?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

Kasih Sayang Kita Telah Bersemi

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Berapa usia Ahnaf sekarang?

Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers